Social
Redactor: Marin Gherman
07 februarie 2019

Preoții și enoriașii din regiunea Cernăuți au protestat la Hliboca împotriva acaparării abuzive a bisericilor ortodoxe (VIDEO)

Preoții și enoriașii din regiunea Cernăuți au protestat la Hliboca împotriva acaparării abuzive a bisericilor ortodoxe (VIDEO)

În data de 7 februarie enoriașii și preoții ortodocși din regiunea Cernăuți au protestat în fața Administrației Raionale de Stat Hliboca împotriva acaparării violente și abuzive a bisericilor Mitropoliei Ortodoxe Ucrainene, Patriarhia Moscovei, de către reprezentanții nou createi Biserici Ucrainene Autocefale – informează Agenția BucPress.

Credincioșii au declarat că îl susțin pe Mitropolitul Bisericii Ortodoxe Ucrainene Onufrie. La miting au participat enoriași din regiunea Cernăuți, preoți din raionul Hliboca, secretarul eparhial Nichita și arhiepiscopul Longhin, starețul Mănăstirii Banceni.

Preoții ortodocși și enoriașii din regiunea Cernăuți au protestat la Hliboca împotriva acaparării violente și abuzive ale bisericilor, fiind amintit cazul recent al bisericii din satul Mihailovca (Mihuceni). Deși parohul bisericii, părintele Vitalii Cerskii, s-a pronunțat împotriva trecerii în subordonarea Bisericii Ucrainene, Mitropolia de la Kiev, enoriașii din Mihailovca au votat pentru opțiunea de se alătura Bisericii Ortodoxe Ucrainene Autocefale. În context, secretarul eparhial Nichita a precizat că astfel de adunări ale enoriașilor care decid acapararea bisericilor și trecerea lor în subordinea Bisericii Ortodoxe Autocefale nu sunt în totalitate legitime, pentru că acolo votează oameni veniți din alte sate, sau persoane care nici ortodocși nu sunt măcar, majoritatea pro-Kiev fiind creată artifical.


Arhiepiscopul Longhin, starețul Mănăstirii Banceni, a chemat enoriașii să fie devotați „bisericii canonice” și să nu fie acaparați de „biserica schismatică”, care „nu este binecuvântată de Dumnezeu”. Arhiepiscopul Longhin a comunicat că statul ucrainean trebuie să apere drepturilor tuturor cetățenilor, și nu doar a celor care țin de noua structură religioasă. „Noi nu suntem împotriva faptului ca ei să creeze noi comunități religioase, au tot dreptul, dar să construiască biserici noi și să nu să acapareze abuziv bisericile ridicate cu greu de oamenii noștri”, a spus părintele stareț, care a vorbit în limba ucraineană, rusă, dar și în limba română (o secvență video – în subsolul acestui text).

Preoții ortodocși au acuzat puterea ucraineană că susține exagerat de mult noua structură ortodoxă, menționând că nimeni din lumea ortodoxă nu a recunoscut Biserica Ucraineană Autocefală, condusă de Mitropolitul Epifanie. Preoții și credincioșii s-au rugat pentru pace și înțelegere, au cântat cântece bisericești, inclusiv în limba română.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Foto - Hlyboka.Info

Material video


Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 3557

radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a DRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți