Social
Redactor: Leonid Parpauț
11 martie 2022

Râzboi în Ucraina: Refugiați în Cernăuți, înmormântări, ajutoare, cursuri on-line

Râzboi în Ucraina: Refugiați în Cernăuți, înmormântări, ajutoare, cursuri on-line
11 martie 2022

Râzboi în Ucraina: Refugiați în Cernăuți, înmormântări, ajutoare, cursuri on-line

Putin a invadat Ucraina. A 16-a zi de război în Ucraina. Explozii la Dnipro, Luţk și Ivano-Frankivsk. Agresorul rus ucide copii și civili. Cernăuți, în spatele frontului…

În luptele grele cu agresorul rus a fost omorât Pavel Pavlenko, în vârstă de 21 de ani, originar din regiunea Cernăuți. Într-un comentariu pentru UA:Bucovina, purtătorul de cuvânt al centrului regional de completare, Tatiana Popovici, a comunicat despre moartea soldatului în luptele cu armata rusă. Pavlenko s-a născut la Crasna/Krasnoilsk și a absolvit gimnaziul din satul de baștină. A servit în Forțele Armate ale Ucrainei pe bază de contract, semnat în anul 2019. Tatăl și fratele lui Pavlo Pavlenko, de asemenea, sunt militari, a declarat într-un comentariu pentru audiovizualul public, primarul comunei Crasna, Stepan Dragun. Militarul Pavlo Pavlenko a fost înmormântat astăzi, 11 martie, la ora 12:30 în satul de baștină Crasna.

În dimineața zilei de 11 martie, la Punctul de Trecere de la frontiera dintre Ucraina și România – Porubna, nu erau cozi de autoturisme și pietoni la ieșire din țară. Despre acest lucru a declarat într-un comentariu pentru UA:Bucovina, purtătorul de cuvânt al Detașamentului de Frontieră Cernăuți, Serhii Brovko. La granița ucraineană-română din regiunea Transcarpatică - „Solotvino” și „Diakovo”, de asemenea, nu sunt cozi la ieșire de pe teritoriul Ucrainei.

Vom reaminti, de la începutul războiului declanșat de agresorul rus, din Ucraina s-au refugiat 2 milioane de persoane, potrivit datelor oficiale din 10 martie ale Agenției ONU pentru Refugiați. Locuitorii regiunii și refugiații care vor să părăsească teritoriul țării sunt transportați gratuit din Cernăuți pănă la punctul de control Porubna de la frontiera ucraineano-română de trei atobuze, a anunțat pe contul său de Facebook primarul orașuuli, Roman Kliciuk. Cursa Cernăuți-Porubna este deservită zilnic între orele 08:00-19:00, autobuzele staționează în gară.

Peste 36 mii de persoane din alte orașe ale țării, care s-au refugiat pe teritoriul regiunii Cernăuți, au fost adăpostite în diverse instituții și comune din regiune, a declarat în cadrul unui briefing șeful administrației militare, Serhii Osaciuk. Majoritatea celor refugiați sunt din regiunile Kiev, Harkiv, Jytomyr, Dnipro, Zaporijia și Herson. Aceste persoane au posibilitatea să telefoneze non-stop la linia fierbinte: 080 033 50 47. Apelurile sunt gratuite pentru abonații tuturor operatorilor de telefonie mobilă. Pentru acordarea de ajutor concret, persoanele refugiate urmează să completeze un formular Google.

Troleibuzele din orașul Cernăuți vor continua să circule conform unui program prelungit, de la ora 06:00 până la ora 21:00. Anterior din cauza instituirii stării de asediu, troleibuzele circulau între orele 07:00-20:00, se comunciă pe pagina de Fcebook a direcției de trolebuze din oraș. Potrivit șefului interimar al direcției de troleibuze, Volodimir Muntean, în ultimele zile a crescut numărul de pasageri. Totodată, cernăuțenii au cerut să fie prelungit programul de circulație.

Începând cu data de 14 martie, copiii din sânul familiilor refugiate în regiunea Cernăuți, vor avea posibilitatea să se încadreze la învățământul la distanță, părinții elevilor urmând să depună o cerere, a declrat într-un comentariu pentru UA:Bucovina, șefa direcției orășenești de învățământ, Irina Tkaciuk. Persoanele strămutate la Cernăuți își pot înscrie copiii și la grădiniță, care au adăposturi adaptate pentru educători și copii în caz de alarmă de atac aerian. Potrivit funcționarului, aceste persoane urmează să prezinte actele de identitate și o copie a certificatului de naștere al copilului. În acul în care documentele de la locul de reședință lipsesc, fiecare caz va fi examinat individual. În prezent 8 copii din familii refugiate, frecventează grdădinițe cernăuțene.

Studenții sosiți la Cernăuți din alte regiunii ale țării vor avea posibilitatea să asculte prelegeri la distanță la Universitatea Națională Iurii Fedkovyci, pentru aceasta urmează să se înregistreze on-line, potrivit UA:Bucovina. Prelegerile în mediul online vor începe pe 14 martie, a declarat rectorul universității cernăuțene, Roman Petrișin.

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 1290


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți