Social
12 aprilie 2022

Război în Ucraina. Cernăuți/Ultimele știri

Război în Ucraina. Cernăuți/Ultimele știri
12 aprilie 2022

Război în Ucraina. Cernăuți/Ultimele știri

Voluntarii din Cernăuți au reparat fostul sanatoriu de boli pulmonare pentru cazarea refugiaților. Peste 200 de copii de la orfelinatul din Mykolaiv au fost evacuați la Cernăuți.

Astăzi, 12 aprilie, reprezentanții diferitelor confesii religioase din lume vor vizita Cernăuțiul pentru a transmite persoanelor afectate de război mesajul  Papei Francisc, a specificat într-un comentariu pentru audiovizualul public, purtătoarea de cuvânt a administrației militare regionale, Victoria Gatrici.

Teatrul muzical-dramatic din Cernăuți va găzdui cu acest prilej o întâlnire cu persoanele refiguate din orașul Mariupol asediat de agresorul rus.

Întâlnirea cu reprezentanții confesiunilor religioase este programată la ora 17:00 și va fi transmis în direct pe canalul Youtube de UA:Bucovina.

Intrarea este liberă, anunță organizatorii. De asemenea, evenimentul va fi difuzat și pe un ecran mare instalat în Piața Teatrului din centrul regional. 

 ***

În fostul sanatoriu de tratare a bolilor pulmonare din orașul Cernăuți sunt adăpostite persoane refugiate din alte regiuni ale Ucrainei. Sunt cazate pentru o perioadă nedeterminată, la etapa actuală aici fiind adăpostite temporar peste 200 de persoane strămutate intern. Vom reaminti, sanatoriul anituberculoză a fost amenajat din sursele financiare colectate de un gup de voluntari.

Potrivit coordonatorului Centrului de cazare a persoanelor refugiate, Roman Molofii, sălile respectivului sanatoriu au fost pregătite în prima zi a râzboiului declașat de ruși, iar la 26 februarie au fost cazate 80 de persoane refugiate din alte orașe. Potrivit voluntarului, informațiile despre fostul sanatoriu au fost răspândite în locurile aglomerate, totodată, refugiaților care soseau la gara cernăuțeană li se propuneau adăpost temporar în incinta instituției.

În prezent, centrul de cazare a refugiaților propun ajutor acestor persoane privind restaurarea actelor și documentelor, precum și transport gratuit pentru a ajunge din gară la frontieră.

***

Aproxiamtiv 200 de copii din instituțiile sociale ale regiunii Mykolaiv au fost evacuațai pe teritoriul regiunii Cernăuți. De la începutul războiului, unii dintre educători, care i-au însoțit pe copii, nu au avut nicio zi liberă, a declarat într-un comentariu pentru UA:Bucovina, Ina Iakimenko, educătoare la Centrul de reabilitare socială și psihologică din Mykolaiv.

Potrivit acesteia, a avut două zile de concediu pentru a-și vizita rudele din oraș, dar a decis să evacueze copiii din orfelinate, deoarece mulți dintre angajați se concediase-ră.

”Au fost evacuați copiii din orfelinat, nou-născuți și până la 3 anișori. A fost îngrozitor, au început exploziile, iar în autobuz erau cărucioare și copii mici, dar am reușit, totuși, să fie evacuați peste 200 de copii din instituțiile ce au fost ruinate de bombardamente”, a declarat șefa Serviciului pentru protecția copiilor din cadrul administrației militare Mykolaiv, Irina Ponomariova.

***

Patru camioane cu ajutor umanitar, alimentare și poduse de igienă, au fost au fost livrate din Cernăuți către Mykolaiv. Despre acest lcuru a comunicat pe canalul de Telegram, primarul orașului Nikolaev, Oleksandr Sinkevici.

Din lotul de produse alimentare sosite la Mykolaiv angajații direcției de protecție socială a populației vor forma pachete sociale pentru a fi distribuite locuitorilor orașului. Produsele alimentare: conserve, făină, carne, fructe și produse de igienă cu o durată lungă de valabilitate, vor fi stocate în depozite pentru a forma o rezervă în oraș. Potrivti primarului, încărcătura umanitară a fost livrată de Fundația ”Descoperă Ucraina”.

***

Parchetul regiunii Cernăuți a direcțioant un milion 300 mii de grivne din cauțiune pentru necesitățile Forțelor Armate ale Ucrainei, se specifică pe canalul Telegram al Biroului Procuraturii Generale  a Ucrainei.

Banii au fost transferați pe un cont special în sprijinul armatei ucrainene. De asemenea, Forțelor Armate au fost transmise 12 autoturisme care au fost retrase în cadrul cercetării penale preliminare.

***

Din cauza lucrărilor de instalare a unui regulator de presiune pe strada Eroii Maidanului și pe Bulevardul Independenței, mai mult de 40 de alte străzi ale Cernăuțiului nu vor fi  asigurate cu apă în următoarele 24 de ore, se comunică pe pagina de Facebook a întreprinderiid e furnizare de apă în apartamente.

Alimentarea cu apă este întreruptă de la ora 9:00, 12 aprilie până la ora 6:00, 13 aprilie. Lista străzilor ce nu vor fi alimentate cu apă este postată pe site-ul adiovizualului public UA:Bucovina.

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 450


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți