Social
Redactor: Leonid Parpauț
10 octombrie 2019

Reforma domeniului protecției sociale în Ucraina. Guvernul propune mărirea minimului de existență la 184 de dolari

Reforma domeniului protecției sociale în Ucraina. Guvernul propune mărirea minimului de existență la 184 de dolari

Guvernul Gonciaruk vrea să plaseze în câmpul muncii cetățenii defavorizați ori să le dea bani pentru deschiderea de mici afaceri.

Pentru  îmbunătățirea situației materiale a cetățenilor defavorizați din Ucraina, noul Cabinet de Miniștri intenționează să reorganizeze sistemul de asistență socială. Astfel, cetățenii cu deficiențe de sănătate, inclusiv invalizii, vor primi  așa-numitele bonuri sau tichete pentru continuarea studiilor sau angajarea în câmpul  muncii. Potrivit oficialilor, persoanele cu dizabilități își vor îmbunătăți substanțial situația economică dacă Givernul Gonciaruk va crea posibilități de utilizare a muncii invalizilor, potrivit segodnya.ua.

"O persoană cu handicap care poate și dorește să lucreze trebuie să se bucure de toate posibilitățile existente. Dizabilitatea nu poate fi o determinantă a sărăciei și nu poate să contribuie la izolarea socială a acestor persoane”, se specifică în programul de activitate al Guvernuuli. 

Viziunea principală a programului propus de Guvernul Gonciaruk este asigurarea cu locuri de muncă a 40% din numărul total al invalizilor în următorii 5 ani. În special, se propune elaborarea unui nou mecanism care să încurajeze angajatorii să creeze mai multe oportunități și locuri de muncă pentru persoane cu dizabilități. Pentru a ajuta persoanele cu dizabilități, care doresc să lucreze, va fi creată o platformă online ce va facilita contactele cu angajatorii.

Vor fi introduse bonuri de educație pentru persoanele cu dizabilități. Un sistem analogic de folosire a ”tichetelor” a fost aplicat în Ucraina pentru persoanele cu vârsta peste 45 de ani, care au decis să-și facă studii pentru a obține a doua profesie (diploma va fi eliberată de Centrul de coordonare a procesului de repartizare şi plasare în câmpul muncii). Cei care vor să încerce să facă afaceri li se promite sprijin financiar la înființarea unei afaceri. Pentru creșterea mediului de business, Guvernul ucrainean intenționează să implice în procesul de afaceri particulare 20 la sută din numărul persoanelor cu handicap, promițând, totodată, servicii de reabilitare şi incluziune socială a tuturor persoanelor cu dizabilităţi în următorii 5 ani. Parțial vor fi monetizate înlesnirile de care se bucură aceste persoane.

Având în vedere tendința de îmbătrânire a națiunii, guvernul nu promite o creștere semnificativă a pensiilor din bugetul de stat. Pentru a atinge acest obiectiv guvernul este disponibil să „stimuleze responsabilitatea față de bani și acumularea de finanțe în timpul vieții apte de muncă”. Așadar, strategia reformei sistemului de asigurare cu pensii prevede contribuţii la fonduri de pensii private, asigurări de viaţă sau alte forme.

Guvernul intenționează să extindă rețeaua instituțiilor care oferă servicii sociale persoanelor în vârstă și să îmbunătățească calitatea serviciilor prestate în conformitate cu standardele internaționale. În special, se propune ”aplicarea de noi modalități și tehnologii pentru îngrijirea persoanelor în vârstă” și îmbunătățirea  standardelor în pansionatele și centrele de geriatrie. ” Atât în sectorul public, cât și în cel privat, îngrijirea calificată va fi accesibilă tuturor persoanelor în vârstă”, a declarat premierul Gonciaruk.

De asemenea, va fi creat un sistem unic de analiză și informații  pentru gestionarea sprijinului social  acordat populației ucrainene  E-SOCIAL, datorită căruia se va face o analiză detaliată a problemelor cu care se confruntă fiecare familie și vor fi coordonate eforturile organelor de putere în vederea acordării asistenței sociale. Potrivit premierului, „pragul sărăciei înseamnă suma minimului de existență, pentru a depăși acest fenomen negativ suma minimului de existență va fi majorată până la 4 mii – 4.5 mii de grivne”.

 Agenţia BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 437

radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a DRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți