Social
10 martie 2022

Regiunea Cernăuți: Ajutoare, donații, mașini confiscate, școli

Regiunea Cernăuți: Ajutoare, donații, mașini confiscate, școli
10 martie 2022

Regiunea Cernăuți: Ajutoare, donații, mașini confiscate, școli

În regiunea Cernăuți au fost adăpostiți oficial peste 30 mii de refugiați din alte regiuni ale Ucrainei, aceștea fiind cazați în instituții și pe teritoriul comunelor din regiune, a declarat în cadrul unui briefing comandantul administrației militare regionale.

Potrivit lui Serhii Osaciuk, partenerii străini, Societatea de Cruce Roșie, organizațiile de salvare din Italia și România oferă ajutoare umanitare:  paturi, saltele și pături pentru adăpostirea refugiaților pe teritoriul regiunii Cernăuți, informează UA:Bucovina. Cernăuțiul a primit un lot de ajutor umaniatr din Suceava, România: corturi militare și saci de dormit, truse de prim ajutor și rezervoare de apă de câteva tone, se comuncă pe pagina oficială de Facebook a Consiliului orășenesc  Cernăuți.

"Suceava se află în contact permanent. În caz de necesitate – prietenii suceveni încarcă în camioane și trimit ajutor umanitar”, se specifică în comunicat. ”Românii admiră spiritul și patriotismul ucrainenilor. Ei urmăresc zilnic știrile și trăiesc literalmente războiul nostru. Pentru mulți, am devenit un exemplu de luptă curajoasă pentru pământul nostru. Suceava este gata să ne ajute în continuare”, a scris primarul orașului Cernăuți Roman Kliciuk pe contul de Facebook.

 

În regiunea Cernăuți va fi reluat învățământul la distanță pentru elevii școlilor medii, începând cu 14 februarie, a declarat purtătorul de cuvânt al administrației militare regionale, Victoria Gatrici.

Autoritățile locale urmează să decidă modlaitatea de funcțioanre a grădinițelor.

Într-un comentariu pentru audiovizualul public, viceprimarul de Cernăuți, Iurii Lesiuk, a afirmat că din cauza posibilelor sirene de raid aerian, în școlile din oraș nu va fi reluat învățământul cu prezența fizică a elevilor. Evacuarea elevilor în subsoluri poate fi problematică, a spus viceprimarul.

 

În regiunea Cernăuți au fost confiscate trei tiruri cu numere de înmatriculare rusești. Mașinile vor transporta ajutor umanitar în orașele și satele ucrainene, aflate pe linia frontului, se comunică pe pagina de Facebook a administrației militare regionale. Tirurile, potrivit comunicatului, au fost confiscate ieri, 9 martie. ”Înainte, aceste camioane completau cu marfi depozitele rusești, acum vor ajuta armatei și populației ucrainene”, se arată în comunicat.

Vom reaminti, șoferii în stare de ebrietate râmăn fără mașini. În regiunea Cernăuți au fost deja confiscate 20 de mașini, ce au fost predate Forțelor Armate ale Ucrainei. 

 

În incinta școlii medii  num.22 din Cernăuți au fost adăpostite 50 de persoane, refugiate din alte regiuni ale țării. În fiecare noapte aici sunt cazați tempoorar peste 70 de persoane, capacitățiile de adăpostire a instituției  ajung la  90 de persoane, potrivit directorului școlii, Liubov Iavorska. Potrivti acesteia, paturile au fost amplasate în saala de sport, mâncarea este pregătită în cantină, iar lucrurile de primă necesitate sunt oferite de voluntari.

 

La Cernăuţi sunt colectate ajutoare pentru membrii apărării teritoriale. Sunt necesare: echipament, îmbrăcăminte și medicamente. E nevoie de camere termice, veste antiglonț, lanterne alimenatte cu baterii, radiatoare cu ventilator, bandă de lipit galbenă. Căști, genunchiere, bufanți, lenjerie termică, șosete, mănuși, saci de dormit, pături. Din medicamente: șervețele pentru oprirea sângelui, pastile de răceală, picături nazale, calmante, cremă sau gel pentru dureri musculare, cremă  „Teimurov”. Colectarea de ajutor pentru militari a fost anunțat de Sediul General de Voluntari pentru Apărarea Ucrainei, care activează și în regiuen, potrivit comunicatului de pe canalul Telegram al sediului.

Telefonul de contact: 099-360-55-45 (Valeria, voluntară).

 

Primarul Cernăuțiului, Roman Kliciuk a cerut locuitorilor orașului să informeze despre agenții imobiliari și proprietarii care cer prețuri foarte mari pentru cazarea refugiaților din alte orașe ale țării. El a rugat să fie informat despre astfel de cazuri, după care proprietarii acestor apartamnete urmează sp fie pedepsiți. Edilul a promis că numele celor mai hrăpăreți agenți imobiliari vor fi făcute publice.

 

La Cernăuți oamenii învață cum să mânuiască armele și să acorde primul ajutor medical. Instrucțiunile privind mânuirea armelor și acordării primului ajutor medical sunt organizate la Școala №1 din Cernăuți, de pe strada Eminescu. Antrenamentele se desfășoară zilnic, între orele 10:00-17:00, pentru persoanele cu vârstă peste 18 ani.

În decurs de o săptămână, la antrenamentele  inițiate pentru civili de membrii apărării teritoriale au participat peste 500 de persoane,  potrivit  directorului școlii, Lesia Babii.

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 332


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți