Social
10 septembrie 2020

Regiunea Cernăuți așteaptă a doua tranșă din banii promiși pentru lichidarea consecințelor inundațiilor din iunie 2020

Regiunea Cernăuți așteaptă a doua tranșă din banii promiși pentru lichidarea consecințelor inundațiilor din iunie 2020

Fondul de stat pentru pentru lichidarea consecințelor inundațiilor din vara acestui an va repartiza regiunii Cernăuți 570 milioane de grivne.

Potrivit șefului adjunct al Administrației regionale, Bogdan Kovaliuk, din această tranșă vor fi alocați bani și pentru reparația drumului din satul  Bilyi Potik, însă Ministerul Dezvoltării Regionale urmează să aprobe numărul de drumuri și podurilor ce vor fi reparate.

Pentru a procura produse alimentare, locuitorii satului Bilyi Potik, raionul Putila, parcurg o distanță de aproximativ 8 km pănâ la magazinul din satul vecin. Potrivit acestora, este imposibil să circuli pe drumul dintre cele două localități, ce a fost distrus de inundațiile din luna iunie curent. Nu există nici bani în bugetul comunității teritoriale locale pentru repararea acestuia, potrivit postului public de tv. Administrația regională de stat Cernăuți așteaptă cea de-a doua tranșă din partea guvernului, banii respectivi urmând să fie direcționați la lichidarea consecințelor inundațiilor din această vară.

Familia Svitlanei Ciuprinciuk locuiește în satul Bilyi Potik, Putila. Potrivti acesteia, în fiecare dimineață îi duce pe copii la școală pe jos, în satul Marynyci – la o distanță de 8 kilometri. Este imposibil să ajungi acolo cu mașina, ploaia din iunie a distrus drumul aici. ”Un copil învață în clasa întâia, trebuie să-l însoțesc. Nu este obișnuit să frecventeze școala, vrea să învețe, dar nu știu cum să mergem la școală pe jos... În anii trecuți îi duceam cu mașina, dar acum, după aceste inundații, a fost distrsu complet și drumul”, spune Svitlana Ciuprinciuk. Fiul doamnei Svitlana, Vasile, pentru a ajunge la școală merge pe jos aproximativ două ore pe zi. Elevul Vasile Ciuprinciuk este trezit la 6 dimineața pentru a se pregăti de școală, apoi venind acasă trebuie să se culce mult mai devreme - pe la 8 seara, pentru a se deștepta dezdedimineață.

Una dintre locuitoarele acestui sat, Paraskeva Iakoviiciuk, îi roagă pe vecini  să-i aducă pe copii de la școală. ”Au promis ajutoare, dar nu și-au respectat promisiunile, spune doamna Parascheva, a mai cerut și un frigider, pentru că cel vechi s-a defectat de la inundțaii ...

Localnicii au curățat singuri drumul după inundațiile din iunie, menționează Mykola Bubulciuk. ”Uitați-vă, ce se face în jur. Va veni și iarna. Cum vor merge copiii la școlaă, vo cădea pe drumul acesta, cineș- va asuma responsabilitatea. Ne-au promis că într-o luni va veni și tehnica, dar nu se știe în ce săptămână, se întreabă domnul Mykola.

Drumul se află în  balanța comunității, care nu dispune de finanțe pentru lucrările de renovare, explică starostele localității Marynyci, Maria Grigoreak. ”Am solicitat ajutor, cerem și în continuare, sunt necesare reparații capitale, deparece oamenii fac singuri mici reparații cosmetice, aici au loc și alunecări de teren, urmează să fie întărite și malurile râului și podurile trebuie să fie renovate”, spune  starostele localității.

Administrația regională de stat Cernăuți urmează să primească suplimentar 570 milioane de grivne din Fondul de stat pentru pentru lichidarea consecințelor inundațiilor din vara acestui an. Potrivit șefului adjunct al Administrației regionale, Bogdan Kovaliuk, din această tranșă vor fi alocați bani și pentru reparația drumului din satul  Bilyi Potik, însă Ministerul Dezvoltării Regionale urmează să aprobe numărul de drumuri și poduri ce vor fi reparate.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 262

radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a DRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți