Social
Redactor: Leonid Parpauț
22 martie 2022

Regiunea Cernăuți: Muzică clasică sub cerul liber, ambasade, stații internet, imunizare anticovid

Regiunea Cernăuți: Muzică clasică sub cerul liber, ambasade, stații internet, imunizare anticovid
22 martie 2022

Regiunea Cernăuți: Muzică clasică sub cerul liber, ambasade, stații internet, imunizare anticovid

Muzică clasică sub cerul liber la Universitatea Națională, ambasadele Turciei și Coreei de Sud s-au transferat la Cernăuți, stații internet Starlink pentru medici și unitățile de apărare teritorială. 

Locuitorilor regiunii Cernăuți, care găzduiesc gratuit refugiați din alte orașe afectate de bombardamentele agresorului rus, li se vor rambursa facturile pentru serviciile locativ-comunale. Ministerul Dezvoltării Regionale al Ucrainei a pregătit un proiect social în acest sens, a anunțat într-un mesaj video șeful administrației militare regionale Cernăuți, Serhii Osaciuk. Proiectul prevede rambursarea costurilor utilităților persoanelor care adăpostesc gratuit persoane refugiate. Pentru aceasta, urmează să fie completat un formular Google. Guvernul ucrainean va rambursa și comunităților teritoriale cheltuielile pentru serviciile comunale, dacă pe teritoriul acestor comune au fost cazate persoane refugiate. 

Pentru aceasta urmează să fie depusă o cerere la administrația militară regională și să fie scanate cecurile de confirmare a plății serviciilor comunale. Administrațiile militare vor trimite date despre aceste comune, iar Ministerul Dezvoltării Regionale va pregăti un act de alocare a banilor.

*** 

Trei stații de internet prin satelit Starlink au fost livrate regiunii Cernăuți, acestea urmând să fie folosite de medici și membrii unității de apărare teritorială.  O stație a fost oferită Centrului Regional de Asistență Medicală de Urgență, ce va fi utilizat de către serviciul de dispecerat operațional în cazul deconectării internetului prin cablu, a declrat într-un comentariu pentru UA:Bucovina,  directorul centrului, Volodimir Elenev.

Două stații de internet prin satelit au fost transferate unităților de apărare teritorială, potrivti șefului adjunct al administrației militare regionale pentru transformare digitală, Roman Skigar.

 ***

Reprezentanța biroului umanitar ONU de la Kiev s-a transferat la Cernăuți. Oganizația va continua să acorde ajutor umanitar Ucrainei, a comuniat  șeful administrației militare regionale. Potrivit lui Serhii Osaciuk, membrii respectivei reprezentanțe ONU vor coordona activităţii de recepţionare şi distribuire a ajutoarelor umanitare către Ucraina, totodată, vor oferi asistenă umanitară ambasadelor care s-au mutat la Cernăuți.  

Vom reaminti, anterior ambasadele Turciei și Coreei de Sud s-au transferat din Kiev la Cernăuăți.  Purtătorul de cuvânt al ministerului de externe al Turciei, Tanju Bilghici, a relatat că ambasada a fost transferată din cauza atacurilor planificate de agresorul rus asupra Kievului.

*** 

În Cernăuți a fost redus numărul centrelor de imunizare anticovid, astfel încât la etapa actuală funcționează trei centre. Vaccinarea se administrează, de asemenea, în toate punctele de imunizare împotriva coronavirusului din raioanele regiunii, se comunciă pe canalul Telegram al primăriei Cernăuți. Centrele de vaccianre funcționează pe următoarele adrese: palatull Tineretul Bucovinei, strada Eroii Maidanului-5; autogara „Vest Bukovyna”, strada Ruska-248; supermarketul Epicentr, strada Hotinului 10-A. Vă puteți imuniza zilnic între orele 10:00-16:00 cu vaccinurile Pfizer, CoronaVac și Moderna. Vă puteți vaccina în ambulatorii, clinici și centre de sănătate. Pentru aceasta consultați medicul de familie.

Persoanele refugiate, de asemenea, se pot vaccina. Informațiile respective vor fi introduse în sistemul medical și, dacă va fi necesar, va fi eliberat un certificate de vccianre, a declarat într-un comentariu pentru UA:Bucovina, directorul adjunct al departamentului regional de sănătate, Maria Polișciuk.

*** 

Pentru susținerea apelului de închidere a cerului deasupra Ucrainei și încetarea războiului declanșat de agresorul rus, Cernăuțiul va găzdui o acțiune muzicală ”Cerul liber”, se comunică pe pagina de Facebook a administrației militare regionale.

Manifestarea culturală va avea loc astăzi, 22 martie ora 13:00, pe teritoriul Universității Naționale Cernăuți. Evenimentul va fi difuzat în cadrul maratonului unic al tuturor posturilor de televiziune, precum și în rețeaua YouTube Suspylne Bukovyna (UA:Bucovina).

 ***

Multe obiective culturale se află în pericol pe fondul atacurilor agresorului rus. La Cernăuţi, la recomandările unei organizaţii neguvernamentale din Lvov care protejează clădirile de patrimoniu, au început să fie acoperite cu materiale speciale vitraliile bisericilor,  statuile din interior și exterior. Astfel de placaje sau materiale speciale vor fi ca un scut împotriva suflului unor explozii sau incendii, potrivit șefului departamentului orășenesc de protecție a patrimoniului cultural, Viktoria Didenko.

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 290


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți