Social
Redactor: Mirela Amarie
18 februarie 2022

Revine poliomielita: Câți copii din regiunea Cernăuți sunt vaccinați?

Revine poliomielita: Câți copii din regiunea Cernăuți sunt vaccinați?
18 februarie 2022

Revine poliomielita: Câți copii din regiunea Cernăuți sunt vaccinați?

În anul 2021, acoperirea vaccinării împotriva poliomielitei a fost de 80%, nivel care nu este suficient pentru formarea imunității colective. Adică, anul acesta, poate apărea un alt focar.

Potrivit Centrului de Sănătate Publică al Ministerului Sănătății al Ucrainei, în regiunea Cernăuți, anul trecut, doar 73,4% dintre copiii cu vârsta de sub un an au primit toate vaccinările necesare împotriva poliomielitei. În rândul copiilor sub 2 ani, această cifră este de 77,2%, sub 6 ani - 76,2% și sub 14 ani - 64,7%.

Cel mai scăzut nivel de vaccinare este în regiunile Odesa (70%), Transcarpatia (69,8%), Lviv (64,8%), iar cea mai mare - în regiunile Sumî (92%), Mîkolaiv (91,9%) și orașul Kiev (96%).

Din cauza faptului că în ultimii ani nivelul de acoperire a vaccinării împotriva poliomielitei nu a depășit 80%, țara a acumulat o masă critică de copii fără răspuns imun la poliovirus, care poate fi dobândit doar prin vaccinare.

Astfel, în octombrie 2021, în Ucraina a fost înregistrat primul caz de poliomielită în regiunea Rivne. În luna ianuarie 2022, s-a raportat al doilea caz de paralizie acută flască la un copil din Transcarpatia, cauzat de același tip de poliovirus.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), răspândirea virusului se va opri dacă peste 95% dintre copiii din țară sunt vaccinați împotriva bolii. Până acum, doar 7 regiuni din Ucraina s-au apropiat de acest rezultat.

În prezent, în Ucraina, copiii cu vârsta sub 6 ani, care nu au primit sau nu au omis un vaccin antipolio sunt expuși riscului. Pentru a oferi fiecărui copil protecție individuală împotriva infecției, la 1 februarie 2022 a fost lansată o campanie de imunizare împotriva poliomielitei.

În prima etapă vor fi vaccinați copiii care au ratat una dintre primele vaccinări (la 2 și 4 luni) sau nu le-au primit deloc. Aceștia vor fi vaccinați cu un vaccin IPV inactivat.

Părinții ar trebui să consulte medicul de familie și să verifice starea vaccinărilor copilului conform Calendarului, apoi să plănuiască să compenseze vaccinările omise, dacă este necesar.

Vaccinul Imovax Polio (fabricat de Sanofi Pasteur, Franța) este precalificat de OMS, protejează împotriva tuturor tipurilor de poliovirus și, mai ales, se poate face gratuit.

Poliomielita este o boală contagioasă provocată de un virus care atacă sistemul nervos și poate duce la paralizie permanentă sau chiar la deces. Grupa de vârstă cu cel mai mare risc de a contracta virusul este reprezentată de copiii sub 5 ani. Se transmite prin tuse, strănut, contactul cu fecale sau cu apă infectate.

Cea mai bună metodă de prevenire a bolii este vaccinarea. Vaccinul polio a fost dezvoltat în 1953 și de atunci numărul de cazuri a început să scadă.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 290


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți