Social
Redactor: Vitalie Zâgrea
13 februarie 2022

Românii din regiunea Cernăuți și-au comemorat martirii neamului împușcați la Lunca, acum 81 de ani (VIDEO)

Românii din regiunea Cernăuți și-au comemorat martirii neamului împușcați la Lunca, acum 81 de ani (VIDEO)
13 februarie 2022

Românii din regiunea Cernăuți și-au comemorat martirii neamului împușcați la Lunca, acum 81 de ani (VIDEO)

În cea de-a doua duminică din luna februarie românii din nordul Bucovinei și-au comemorat martirii neamului, împușcați acum 81 de ani la Lunca, în ținutul Herța! Deși au trecut mai bine de opt decenii, amintirile continuă să doară, iar  tragicul eveniment mai sângerează și astăzi în inimile noastre.

Sute de români din satele de pe Valea Prutului au fost împușcați în anul 1941 fără milă de grănicerii sovietici pentru simplul motiv că-și doreau să ajungă în România, să fie liberi la ei în țară și să scape de sub jugul bolşevic.

În fiecare an în cea de-a doua duminică a lunii februarie românii din regiunea Cernăuți se adună în satul Lunca, la locul masacrului și-și amintesc de martirii români, care și-au găsit sfârșitul pe malul Prutului la doar câțiva kilometri de Patria-mamă.

Și-n acest an un sobor de preoți în frunte cu părintele Pavel DUMITRU, protopopul de Herța au oficait un serviciu divin și au înălțat rugăciuni întru veșnica pomenire a celor omorâți de regimul sovietic în anul 1941. Alături de comunitatea românească din regiunea Cernăuți, de rudele celor care au fost împușcați la Lunca, de unii consilieri herțeni și reprezentanți ai comunei Herța,  la evenimentul de comemorare a martirilor a fost prezent și domnul Florian Stan, referent relații la Consulatul general al României la Cernăuți. 

Au fost depuse coroane și jerbe de flori, aprinse lumânări întru amintirea eroilor neamului.  

Comemorarea din acest an i-a unit pe români mai mult ca niciodată pe fondalul unei noi ameninţări din răsărit. Românii din ținutul Herța îşi aduc aminte cu lacrimi în ochi de terorile de acum 81 de ani. Buneii doamnei Elena din localitatea Lunca, ținutul Herța au avut nenorocul să treacă prin chinurile provocate de sovietici.

„În casă la bunica mea au fost ruşii, armata rusă, povestește doamna Elena, speriată parcă să nu fie auzită de cineva. Bunica mea a fost ridicată şi dusă în Siberia. Bunelul meau a murit în România, a  fost ridicat şi dus departe și cel de-al doilea bunel, iar  socrul meu a fost deportat la Onega”, a spus doamna Elena.

An de an, localnicii vin la monumentul ridicat în cinstea martirilor din 1941 şi se roagă pentru sufletele lor. Masacrul de la Lunca este una dintre cele mai negre şi tragice pagini din istoria românilor din nordul Bucovinei.

PAVEL DUMITRU protopopul de Herţa: „Fiecare dintre noi au avut bunei, străbunei care au fost deportaţi, au murit pe câmpurile de luptă, prin lagăre şi cei din urmă au povestit din unul în altul despre cele întâmplate la Lunca. S-a auzit până la generaţia noastră tânără şi toţi creştinii şi ne plânge inima că părinţii noştri au suferit pe nedreptate aşa ceva.”

FLORIAN STAN referent relații la Consulatul General al României la Cernăuţi: „Comunitatea locală şi-a făcut datoria pomenind momentul martirajului de la Lunca. Memoria celor care s-au jertfit atunci în 1941 trebuie pe bună dreptate perpetuată.”
Slujba de pomenire a fost foarte emoţionantă, în condiţiile în care localnicii nu ştiu ce le va aduce ziua de mâine pe fondalul tensiunilor de la graniţa cu Federaţia Rusă.

ALEXANDRU  PLATONOV, profesor de istorie, satul Târnauca, ţinutul Herţa: „Marile puteri încearcă să speculeze şi este un joc al puterii şi să obţină cât mai multe dividende. Noi, românii din Ucraina şi majoritatea cetăţenilor statului ucrainean sperăm ca să fie un moment mai dificil pe care să îl trecem fără mari probleme pentru populaţie şi liderii marilor puteri să găsească limbă comună.”

„Ne dorim foarte mult să nu se mai repete istoria fiindcă ne temem pentru viitorul copiilor noştri.  Ne dorim să fie pace, să avem pace, să fim stăpâni la noi acasă”, a menţionat Alexandra Apetroi din satul Lunca, ținutul Herța.

Pentru a scăpa de teroarea bolşevică, în anul 1940  mii de cetăţeni români din Bucovina s-au refugiat în România, trecând clandestin graniţa. În ianuarie 1941, în jur de 150 de locuitori ai comunei Mahala au mers pe jos vreo 30 de kilometri până în apropierea frontiere româno-sovietice. Patrulele sovietice i-au descoperit, însă, şi i-au mitraliat pe toţi. Aşa că niciunul nu s-a întors în sat pentru a le povesti celor rămași  ce s-a întâmplat.

În noaptea de 6 spre 7 februarie 1941, alţi peste 400 de români din satele Coteni, Boian, Plaiul Cosminului, Ceahor, Corovia, Horecea Urbană  şi Mahala au încercat să treacă graniţa pe râul Prut, care era îngheţat. Aceştia au fost însă aşteptaţi acolo, la Lunca de grănicerii sovietici. Doar 57 au reuşit să scape şi să treacă frontiera în România, unde au povestit despre tragedie. Restul au fost ucişi cu sânge rece. Acest caz a fost însă doar unul dintre altele de acest fel care au urmat. Câteva luni mai târziu, la 1 aprilie 1941 în masacrul de la Fântâna Albă sunt ucişi de grănicerii sovietici mii de români din satele de pe Valea Siretului, numărul cărora nici până astăzi nu este cunoscut!

Datoria generației tinere este să le păstreze memoria vie și să se roage Bunului Dumnezeu ca asemenea pagini însângerate să nu mai fie înscrise niciodată în istoria neamului românesc!

În subsolul acestui text urmăriți un reportaj video realizat la Lunca, ținutul Herța.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Material video
BucPress TV: Românii din Cernăuți și-au comemorat martirii neamului împușcați la Lunca, acum 81 de ani

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 462


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți