Social
23 decembrie 2021

S-au împlinit 4 ani de la trecerea în eternitate a istoricului cernăuțean Dumitru Covalciuc (VIDEO)

S-au împlinit 4 ani de la trecerea în eternitate a istoricului cernăuțean Dumitru Covalciuc (VIDEO)
23 decembrie 2021

S-au împlinit 4 ani de la trecerea în eternitate a istoricului cernăuțean Dumitru Covalciuc (VIDEO)

La data de 23 decembrie curent s-au împlinit 4 ani de când istoricul, prozatorul, folcloristul și publicistul bucovinean, Dumitru Covalciuc, a plecat în lumea celor drepți.

Reamintim că retragerea reputatului istoric către cele veșnice a avut loc în 2017, cu câteva zile înaintea împlinirii vârstei de 71 de ani. A decedat la Iași, unde la Institutul de Boli Cardiovasculare a fost supus în mod urgent unei intervenții chirurgicale complicate...

Dumitru Covalciuc s-a născut la 2 ianuarie 1947 în satul Oprişeni, raionul Hliboca.

A fost un ziarist recunoscut. Întreaga biografie de muncă ține de gazetărie la „Zorile Bucovinei”. Chiar de la începutul anilor 90, odată cu începerea mișcării de renaștere culturală a românilor din regiunea Cernăuți, Dumitru Covalciuc, fiind deja membru-fondator al Societății pentru cultură românească „Mihai Eminescu”, a desfășurat o amplă activitate în domeniul cercetării trecutului românilor din ținut. A fost fondator și director al institutului obștesc „Dimitrie Onciul”, a editat ziarul „Codrul Cosminului”, revista „Miorița”. A fost autor și redactor a 26 de volume a revistei „Țara Fagilor”, care pe bune este o arhivă de neprețuit a istoriei și culturii române bucovinene.

Dumitru Covalciuc a tipărit mai multe culegeri de folclor și o serie întreagă de monografii ale localităților nordbucovinene. Iată doar câteva: „Poveşti şi snoave din Bucovina”, Hliboca,1994; „Legende populare din Bucovina”, Hliboca,1995; „202 cântece populare din Bucovina”, Hliboca,1996; „Basme bucovinene”, Hliboca, 1997; „Stejarii Horecii”, Hliboca, 1997; „ Petrea Voinicul şi Florea Înfloritul”, Hliboca, 2003; „Сomori folclorice din dulcea Bucovină”, Hliboca, 2004; „Oprişeni, un sat la răspântiile istoriei” , Hliboca-Zelena Bukovîna, 2008 și altele.

A fost fondatorul și președintele Cercului cultural „Arboroasa”, care mai apoi devine Societate culturală. A desfășurat o activitate fructuoasă în domeniul editorial. Documentele de arhivă sunt în centrul atenției și toate argumentele din lucrările publicate se bazează pe ele.

Meritul lui Dumitru Covalciuc este incontestabil la aflarea mormântului lui Iancu Flondor de la Maidanul Storojinețului, inițierea organizării pelerinajelor la Stejarul lui Ștefan cel Mare din Codrii Cosminului, instalarea primei Cruci-monument pe gropile comune de la Fântâna Albă unde au fost împușcați mii de români, documentarea și editarea mărturiilor românilor deportați în Siberia și Kazahstan. A scris romanele „Revolta” și „Tinerețea lui Doxachi Hurmuzachi”.

Acestea sunt doar câteva crâmpeie din bogata activitate literară și culturală a lui Dumitru Covalciuc.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Urmăriți-ne și pe platforma Telegram

Material video


Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 255


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți