Social
Redactor: Vitalie Zâgrea
23 aprilie 2022

Să nu uităm de cei mai triști ca noi (VIDEO)

Să nu uităm de cei mai triști ca noi (VIDEO)
23 aprilie 2022

Să nu uităm de cei mai triști ca noi (VIDEO)

În preajma sărbătorilor de Paște la Cernăuți s-a desfășurat acțiunea de binefacere „Paștele 2022”. Inițiatorii acestei acțiuni de caritate, membrii Centrului de perfecționare a cadrelor didactice și ai Ligii Tineretului Român „Junimea” din regiunea Cernăuți și-au dorit să le aducă în aceste zile de Paște o fărâmă de fericire și bucurie copiilor, care au fugit din calea războiului și s-au stabilit cu traiul la Cernăuți și în satele din nordul Bucovinei.

De la începutul războiului ruso-ucrainean, în regiunea Cernăuți au sosit peste 25 de mii de copii din diferite regiuni ale Ucrainei. O mare parte din ei și-au găsit adăpost la diferite centre pentru refugiați, școli de cultură generală, cămine culturale, biserici, spitale etc. Unii, însă, sunt găzduiți în sânul familiilor bucovinene. Pentru a le crea o adevărată atmosferă de sărbătoare Centrul de perfecționare a cadrelor didactice și Liga Tineretului Român „Junimea” din regiunea Cernăuți au inițiat acțiunea de caritate „Paștele 2022”, făcând un apel către oamenii de bună credință, fundațiile de binefacere și mecenații din România și Ucraina cu rugăminte de a susține această inițiativă.

Fundația „Serafim” din orașul Roman, județul Neamț a fost printre primele asociații umanitare, care a venit la Cernăuți cu dulciuri, rechizite școlare și jucării pentru copii.  

„Organizația umanitar caritabilă Fundația  „Serafim” s-a implicat încă de la începutul crizei umanitare în Ucraina în ajutorarea oamenilor, care fug din calea războiului. Mai întâi am sprijinit refugiații care au intrat în România prin Vama Siret, apoi, prin intermediul Organizației „Junimea” din Cernăuți am efectuat mai multe transporturi cu bunurile de strictă necesitate: alimente, medicamente, obiecte de igienă personală, saltele, lenjerii, îmbrăcăminte, care să le folosească refugiaților care s-au stabilit în zona Cernăuțiului și a localităților învecinate. Mai mult decât valoarea bunurilor pe care am reușit să le aducem prin intermediul altor organizații și a altor persoane fizice, care s-au implicat, am dori să transmitem un mesaj de solidaritate cu cei afectați de război, să-i sprijinim cu fapte, nu doar cu cuvinte, să simtă că le suntem aproape și că în aceste momente dificile pe care le traversează nu sunt singuri, a declarat pentru BucPress TV Iosif DIM, președintele Fundației „Serafim” din orașul Roman, jud. Neamț, România.  

Inima acestei acțiuni de caritate și inițiatoarea proiectului respectiv a fost doamna Rodica TIMIȘ, profesoară și voluntară din prima zi de război.

„Acțiunea „Paștele – 2022” este dedicată copiilor din familiile de refugiați, care și-au găsit adăpost în instituțiile de învățământ din unitatea teritorială Cernăuți. Scopul acestei acțiuni este de a le dărui acestor copii cadouri de Paște, care conțin rechizite școalre, dulciuri și jucării, care sunt atât de importante și interesante pentru copii. Datorită ajutoarelor umanitare care au venit din România, în special, dar și din partea unor întreprinzători din orașul Cernăuți, au fost formate asemenea cadouri într-un număr de 815. Putem spune că le-am diversificat, deoarece erau diferite jucării, erau diferite obiecte, diferite rechizite școlare, diferite donații. Fiecare pachet este diferit în felul său. Cei care au inițiat o asemenea sărbătoare sunt membrii Centrului de perfecționare a cadrelor didactice din orașul Cvernăuți și ai  Ligii Tineretului Român „Junimea”, care sunt cei care au organizat și au gândit bine această acțiune, astfel încât copilașii să simtă, într-adevăr, această atmosferă de sărbătoare”, a menționat Rodica Timiș, profesoară și organizatoarea acestei acțiuni de caritate.

Cele 815 cadouri au fost înmânate copiilor din centrele de refugiați și din instituțiile de învățământ din orașul Cernăuți, dar și celor care s-au stabilit cu traiul în localitățile românești din nordul Bucovinei. Copiii s-au bucurat foarte mult de aceste surprize de Paște, dar și de întâlnirea avută cu doamna Irina Loredana Stănculescu, consul general al României la Cernăuți, care personal le-a înmânat copilașilor cadouri. 

„Ne bucurăm că în aceste zile putem să aducem un strop de fericire acestor copii, refugiați, veniți în satele românești din regiunea Cernăuți. Cu ocazia sărbătorilor pascale am venit să le aducem un mic cadou, o mică atenție din partea comunității românești – ajutoare primite din România, dar și din Europa. Eu, în calitate de consul general al României la Cernăuți am vrut să le urez personal acestor copilași un sincer la mulți ani cu multă bucurie, sănătate, pace, dragoste și binecuvântare”, se spune în mesajul doamnei Irina Loredana STĂNCULESCU, consul General al României la Cernăuți.

 

În localitatea Ostrița din ținutul Herța, copiii refugiați participau la un atelier de pregătire și amenajare a coșului pentru Paște, când aceste daruri minunate au ajuns la ei. Iar în localitățile Molodia și Mahala, copii știau că vor primi daruri de Paște și așteptau cu nerăbdare sosirea oaspeților. 

Acțiunea de caritate „Paștele 2022”, care s-a desfășurat în regiunea Cernăuți,  a fost una de succes, întrucât sute de copii din diferite regiuni ale Ucrainei s-au bucurat de daruri de Paște, uitând pentru o clipă de momentele de groază prin care au fost nevoiți să treacă în aceste zile de război până a ajunge pe meleagurile Bucovinei.

Vitalie Zâgrea pentru BucPress TV

Material video
Să nu uităm de cei mai triști ca noi (VIDEO)

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 146


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți