Social
Redactor: Mariana Struț
13 decembrie 2021

Școlile din Cernăuți au devenit licee și gimnazii. Ce modificări au fost introduse

Școlile din Cernăuți au devenit licee și gimnazii. Ce modificări au fost introduse
13 decembrie 2021

Școlile din Cernăuți au devenit licee și gimnazii. Ce modificări au fost introduse

Toate școlile din Cernăuți au fost redenumite. În prezent, rețeaua instituțiilor de învățământ secundar general este formată din 22 de licee, 22 de gimnazii și un liceu sportiv militar. Pe lângă denumiri, au fost modficate statutele.

De ce au devenit școlile gimnazii și licee și ce înseamnă asta?

Schimbările sunt legate de reforma Noii Școli Ucrainene, care a început în urmă cu cinci ani. Acest lucru a fost anunțat în cadrul unei conferințe de presă de șeful Departamentului Educației, Irina Tkachuk, potrivit UA Bucovina și Radio Cernăuți. 

După modificări, legile nu prevăd termenii „școală”, „școală secundară”, „școală primară de specialitate”, „internat”, „complex educațional” etc.

Instituţiile de învăţământ au devenit: şcoli primare, gimnazii şi licee. Reforma prevede că titlurile vor indica nivelul de studii care va fi asigurat în instituție:

-Gimnaziile vor oferi educație de bază (clasele 5-9). În gimnazii nu vor fi clase superioare.

-Liceele vor oferi studii de specialitate (clasele 10-11, apoi - 12 clase). La absolvire, absolventul va avea un anumit profil. Liceul poate găzdui cursuri de gimnaziu.

„Liceele sunt acele institutii care pot găzdui două clase în paralel. A fost studiată abilitatea instituțiilor de a asigura în primul rând la nivelul claselor a 10-11, iar ulterior a 12-ea anumitor specialități.Totodata, accesibilitatea teritoriala, și au mai fost luate în considerare demografia sexuală și de  vârsta, statisticile preșcolarilor”, – a explicat Irina Tkachuk.

Câte școli din Cernăuți au fost deja reformate?

Din cele 22 de gimnazii, a căror listă a fost aprobată prin hotărârea ședinței de Consiliu orășenesc din 28 octombrie, șase și-au schimbat deja statutul. 16 dintre acestea sunt încă în perioada de trecere în formatul nou: la anul viitor nu formează clasa a X-a, dar vor avea în continuare clasa a XI-a.

Drept urmare, instituțiile vor putea adopta statute și vor deveni gimnazii cu drepturi depline după absolvirea elevilor de clasa a XI-a.

Ce se va schimba pentru elevi și părinți?

Elevii care termină clasa a IX-a în 2022 nu vor merge în clasa a zecea la aceeași școală. În acest sens au avut loc adunări ale părinților pentru acordarea explicațiilor despre ceea unde să-și continue studiile copii lor.

După clasa a IX-a, elevii vor putea alege liceul al cărui profil le place cel mai mult.

Instituțiile de învățământ din Cernăuți vor deveni autonome financiar

Potrivit lui Tkachuk, odată cu transformarea rețelei educaționale, instituțiile ar trebui să treacă la autonomie financiară.

„Toate celelalte centre regionale au transferat deja parțial sau complet instituțiile de învățământ la autonomie financiară”, spune Tkachuk.

La Cernăuţi, unele instituţii de învăţământ vor trece la autonomie financiară de la 1 ianuarie, iar altele - de la 1 iulie anul viitor.

Potrivit lui Tkachuk, autonomia financiară oferă instituțiilor flexibilitate, dreptul de a alege în distribuirea fondurilor, formează alfabetizarea financiară. În același timp, apar provocări pentru instituții. În special, în ceea ce privește acoperirea plătirii forței de muncă prin subvenția educațională.

Școlile cu numărul scăzut de elevi vor avea unele probleme cu plătirea salariilor. Totodată, școlile în care numărul de elevi va fi mai mare vor avea resurse financiare suplimentare, care la discreția direcției pot fi cheltuite pentru premierea angajaților, spune Tkachuk.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 323


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți