Social
12 ianuarie 2022

Ștefan Pinteac, un vrednic fiu al neamului românesc din Basarabia Istorică, nu mai este printre noi

Ștefan Pinteac, un vrednic fiu al neamului românesc din Basarabia Istorică, nu mai este printre noi
12 ianuarie 2022

Ștefan Pinteac, un vrednic fiu al neamului românesc din Basarabia Istorică, nu mai este printre noi

O veste foarte tristă a umplut această geroasă zi de iarnă, în care aflăm că la baștina sa, în satul Frumușica Veche din actualul raion Cetatea Albă, regiunea Odesa, a decedat vrednicul, voinicul și curajosul fiu al neamului românesc din Basarabia Istorică, domnul Ștefan Pinteac.

Director al cooperativei agricole din satul natal, fermier, intelectual împătimit al limbii române, istoriei românilor, a stat la bazele mișcării de renaștere națională a românilor din Sudul Basarabiei, în calitate de președinte al Filialei raionale Sărata a Alianței Creștin-Democrate a Românilor din Ucraina.

Pentru lupta pentru păstrarea  denumirii oficiale de învățământ școlar în limba română în școala din Frumușica Veche și promovarea adevărului științific și istoric alături de soția domniei sale, directoare la școala din sat în acea perioadă, autoritățile ucrainene le-au fabricat și intentat soților Pinteac mai multe dosare penale, le-au sechestrat averea, iar doamna Zinaida Pinteac a fost destituită din funcția de director, în școală concomitent impunându-se glotonimul "limbă moldovenească", potrivit paginii de Facebook a Asociației „Basarabia” a românilor din regiunea Odesa.

Lupta românilor din Sudul Basarabiei pentru dreptul constituțional la învățământ în limba maternă - limba română a fost reluată de aproape un sfert de veac, imediat după semnarea tratatului de bază româno-ucrainean din 1997 și nu a încetat nici în prezent, când pe rolul instanțelor de judecată din Odesa și Kiev există procese intentate de românii sud-basarabeni și asociațiile culturale și pedagogice ale acestora!

Cazul familiei Pinteac a fost folosit de autoritățile și serviciile secrete ucrainene drept un exemplu sigur pentru "împăcarea" cu situația, și dezicerea colectivă de identitatea noastră națională din Sudul Basarabiei, unică cu identitatea maramureșenilor, bucovinenilor, herțenilor și hotinenilor din regiunile Transcarpatică și Cernăuți: aceeași identitate românească și limbă română!

Presat, intimidat, calomniat în presa sistemului de stat ucrainean, fapte care nu au putut să nu-i afecteze sănătatea, Românul Ștefan Pinteac nu și-a abandonat niciodată idealurile, rămânând până în ultimile clipe un om integru, un bărbat puternic și un model de familist și patriot al neamului. Așa și-l vor aminti frumoasa-i familie, neamul său mândru, bunii prieteni, pământenii și conaționalii sud-basarabeni, precum și românii din Țară și din întregul areal românesc din jurul ei.

În numele întregii comunități istorice românești din Sudul Basarabiei, aducem sincere condoleanțe familiei îndurerate.

Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească în pace pe regretatul nostru prieten și coleg, Ștefan Pinteac.

Înmormântarea va avea loc mâine, 13 ianuarie 2022, în satul Frumușica Veche/Starosillea.

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 231


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți