Social
26 aprilie 2018

Sudul Basarabiei: La un pas de România limba română se vorbește doar în bucătărie, TVRI (VIDEO)

Sudul Basarabiei: La un pas de România limba română se vorbește doar în bucătărie, TVRI (VIDEO)

Cel de-al șaptelea episod din seria “La un pas de România” din cele nouă dedicate comunităților istorice de români din Ucraina și totodată primul despre românii din Regiunea Odesa, a fost difuzat joi, 26 aprilie 2018 la ora 21:00, la TVR Internaţional.

Timp de o săptămână echipa emisiunii ”La un pas de România” a străbătut Regiunea Odesa în căutarea limbii române. În marile orașe, nu mai există de mltă vreme grădinițe , școli sau licee în limba română. Doar în satele din jurul orașului Ismail mai reușești să legi un dialog în limba de pe teritoriul de azi al României.

Vremurile tulburi care au trecut peste ținuturile dintre gurile Dunării și limanul Nistrului au făcut ca limba română să fie exilată în bucătăria casei, acolo unde, dușmanii de neam și limbă nu ajung. Acolo bunicii încă le mai vorbesc nepoților în limba străbunilor. Dar și acolo, în bucătăria familiei, nepoții le răspund, de cele mai multe ori în limba rusă, învățată la grădiniță sau la școală.

“Regiunea Odesa, așa cum am găsit-o noi, este acum locul în care limba română poartă de gât, ca un rob, lanțul limbii moldovenești. Limba română a mamei este pitită în suflet, adusă cu teamă la lumina vorbei. Doar în bucătaria oamenilor harnici și ospitalieri mai auzi vorbindu-se cu bucurie, cu încântare, dar și cu tristețe limba strămoșilor, mândri, cândva, că erau români.”

Echipa : imagine Rudolf Szilagy, sunet Marisu Stanciu, moantaj Delia Oniga, illustrator musical Cătălin Grigore, maestru de sunet George Craioveanu, lectura Constantin Lupescu,realizator Aura Dobre

BucPress vă propune să urmăriți acest film documentar realiyat de colegii noștri de la TVR internațional în satele românești din regiunea Odesa.

BucPress

Material video
Cel de-al șaptelea episod din seria “La un pas de România” din cele nouă dedicate comunităților istorice de români din Ucraina și totodată primul despre românii din Regiunea Odesa, a fost difuzat joi, 26 aprilie 2018 la ora 21:00, la TVR Internaţional.

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 1965


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2021 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți