Social
15 septembrie 2020

Ucraina: Sute de pelerini evrei hasidici, blocaţi la frontieră

Ucraina: Sute de pelerini evrei hasidici, blocaţi la frontieră

Mai multe sute de evrei hasidici dornici să ia parte la un important pelerinaj în Ucraina sunt blocaţi la frontieră şi împiedicaţi să intre în ţară din cauza măsurilor de combatere a coronavirusului, a anunţat marţi Kievul, relatează France Presse și Agerpres.

Zeci de mii de pelerini evrei hasidici călătoresc în fiecare toamnă la Uman în centrul Ucrainei pentru a vizita mormântul rabinului Nahman din Braslav (1772-1810), fondatorul unei ramuri a iudaismului ultraortodox, cu ocazia Anului Nou evreiesc.

Anul acesta, doar 3.000 de pelerini sunt totuşi aşteptaţi din cauza măsurilor restrictive puse în aplicare de autorităţile ucrainene pentru a stopa propagarea coronavirusului. Kievul ceruse pelerinilor să nu vină.

Celebrările sunt programate în acest an în perioada 18-20 septembrie.

Potrivit autorităţilor ucrainene, 690 de pelerini sunt blocaţi acum la frontiera dintre Belarus şi Ucraina şi alte câteva sute sunt aşteptaţi, în timp ce serviciul poliţiei de frontieră belarus estimează numărul acestora la 1.500.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a discutat marţi situaţia cu directorul serviciului de grăniceri Serghei Deineko, potrivit preşedinţiei ucrainene, care a adăugat că situaţia este "total" sub control.

"Aşteptăm sosirea la Minsk a trei avioane charter, în jur de 600 de străini", a spus Deineko, potrivit căruia un număr total de 2.200 de persoane urmează să se adune la diferitele posturi de frontieră ale ţării în următoarele zile.

Serviciul poliţiei de frontieră a declarat, la rândul său, că pelerinii "nu renunţă la încercările lor de a intra în Ucraina, chiar şi după ce au primit explicaţii şi sunt pe deplin conştienţi de limitele de intrare pentru străini".

În august, guvernele ucrainean şi israelian au cerut amândouă evreilor hasidici să nu se deplaseze la Uman, temându-se de o creştere a numărului de infecţii cu virus după acest pelerinaj.

Apoi, la sfârşitul lunii august, autorităţile ucrainene au interzis intrarea străinilor timp de o lună, făcând excepţie doar pentru titularii unui permis de şedere în Ucraina şi membrii delegaţiilor oficiale internaţionale.

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 212

radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a DRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți