Social
Redactor: Elvira Chilaru
23 ianuarie 2022

Ucrainenii, ungurii și românii au curățat de gunoi râul Borjava din Transcarpatia

Ucrainenii, ungurii și românii au curățat de gunoi râul Borjava din Transcarpatia
23 ianuarie 2022

Ucrainenii, ungurii și românii au curățat de gunoi râul Borjava din Transcarpatia

Râul Borjava a fost curățat de gunoi în zona satului Verkhni Remety, raionul Beregovo, regiunea Transcarpatia. Aproximativ 30 de persoane s-au alăturat la această acțiune colectivă.

În 5 ore au fost umplute 12 containere de gunoi, fiecare  conținea  un metru cub de deșeuri.

Există zeci de blocaje similare pe râul Borjava. "Aș vrea să infirm afirmația că apa va spăla totul, cum se spune la munte", a spus voluntarul Victor Bucinschi. „Din păcate, totul  cade la fund. Am găsit deja seringi și diverse recipiente cu medicamente, sticlă, becuri, termometre cu mercur, ceea ce este inacceptabil, deșeuri periculoase. Dar, desigur, cea mai mare parte  constituie  PET-uri  și sticlă”, afirmă voluntarul.

Gunoiul colectat va fi trimis spre reciclare după sortare.

Drept  alternativă, am deschis  un punct de colectare a materialelor reciclate „Rezervoare colorate”, le-am dat oamenilor de ales, pentru că este inutil să le spunem oamenilor să sorteze și apoi unde să le ducă? Sortarea și predarea separată drept deșeuri menajere și separat materiile prime secundare.  Mâine va fi deja aici pe malul râului sortarea, iar apoi va fi expediat cu un eco-mobil la punctul de colectare „Rezervoare colorate” din orașul Beregovo. Deja acolo, îl pregătim pentru transport ulterior direct la fabricile. Acesta este Lviv, iar apoi se  distribuie mai departe", susține Bucinschi.

Voluntari din Ungaria și România s-au alăturat și ei la curățarea râului. Ivanfi a venit de la Budapesta. El spune că vine în Transcarpatia de șapte ani pentru a ajuta la curățarea râurilor de deșeuri.

„Gunoiul din râu este un fenomen frecvent și pentru Ungaria, pentru că râurile Tisa și Bodrog transportă foarte mult gunoi. Și acest gunoi nu este doar din Ucraina, în ciuda faptului că gunoaiele sunt sortate în România, ci de multe ori sunt transportate și de  acolo, așa că încercăm să ne alăturăm la curățarea râurilor pe tot parcursul anului”, a spus voluntarul.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu


Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 307


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți