Social
Redactor: BucPress
10 martie 2022

Un adolescent de 15 ani din Cernăuți, vine zilnic la Vama Porubne-Siret pentru a traduce pentru refugiații de război

Un adolescent de 15 ani din Cernăuți, vine zilnic la Vama Porubne-Siret pentru a traduce pentru refugiații de război
10 martie 2022

Un adolescent de 15 ani din Cernăuți, vine zilnic la Vama Porubne-Siret pentru a traduce pentru refugiații de război

Un adolescent în vârstă de 15 ani, Vadim, din Cernăuți, vorbitor de limba română, vine zilnic în vama Porubne-Siret și ore în șir traduce pentru cetățeniii ucraineni care se refugiază în România din calea războiului.

În Ucraina școlile sunt închise, dar băiatul spune că nu s-a gândit niciodată că la 15 ani va deveni translator. Nu vine singur la vamă, dar cel care îl însoțește nu este vreun adult, ci sora lui mai mică, în vârstă de 13 ani, care de asemenea traduce. Copiii trec ușor frontiera românească, dar la cea ucraineană pierd în continuare mult timp, deși grănicerii îi cunosc de-acum, scrie Monitorul de Suceava.

Vadim a relatat jurnaliștilor că cea care îi aduce zilnic de la Cernăuți la frontiera cu România este mama lor și tot ea este cea care îi preia, când se întorc acasă.

„Părinții au zis că foarte bine, dacă vrei să mergi, te ducem și te aducem în fiecare zi. Mama mă aduce până în frontieră. Pentru mine este foarte ușor, fac asta din tot sufletul. Sunt foarte mulți care nu știu nici română, nici engleză și mama a zis că dacă vrei, mergi și ajută cu tradusul. Cel mai mult am stat aici două zile și-o seară. Nu mi-a fost somn defel. Nu m-am gândit că România o să ajute așa de tare Ucraina”, a spus adolescentul.

Vadim mai spune că în Cernăuți este încă pace, doar alarma aeriană sună din când în când și locuitorii merg în adăposturi. Cu inocența vârstei, despre refugiații care vin pe jos, el spune că sunt săraci, „dar care vin cu mașina sunt milionari”, crede Vadim.

Preotul Daniel Petrosciuc, de la parohia Negostina, județul Suceava, îl cunoaște pe Vadim. Slujitorul altarului spune că adolescentul vine la vamă pentru a traduce încă din primele zile ale războiului și apreciază că acesta își ajută conaționalii.

„Este greu de conceput ca un copil de 15 ani să vină aici să ajute, dar se vede că vârsta nu contează, totul este să vrei să te pui în slujba aproapelui tău”, a afirmat preotul.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Urmăriți-ne și pe platforma Telegram


Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 3243


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți