Social
Redactor: Vitalie Zâgrea
18 aprilie 2022

Un grup de tineri români și ucraineni din nordul Bucovinei au inaugurat la Cernăuți un Centru pentru refugiați (VIDEO)

Un grup de tineri români și ucraineni din nordul Bucovinei au inaugurat la Cernăuți un Centru pentru refugiați  (VIDEO)
18 aprilie 2022

Un grup de tineri români și ucraineni din nordul Bucovinei au inaugurat la Cernăuți un Centru pentru refugiați (VIDEO)

Centrul pentru refugiați „Salvăm Ucraina” din orașul Cernăuți a fost deschis în primele zile ale lunii martie anul curent. Ideea de a inaugura un asemenea centru  le-a aparținut unor tineri, etnici români și ucraineni din regiunea Cernăuți.

Dumitru Cozma, originar din localitatea Mogoșești, ținutul Herța, n-a stat prea mult pe gânduri și a adunat în jurul său mai mulți tineri dornici de a ajuta și de a salva vieți omenești. Și-a format o echipă de tineri entuziasmați, care  din primele zile ale războiului au  devenit voluntari la acest Centru. Datorită lor, clădirea respectivă care adăpostește astăzi peste 120 de refugiați din diferite regiuni ale Ucrainei, a fost reparată și adusă la condiții normale de trai.

„ Noi aici avem locuri pentru copii, pentru adulţi, le oferim hrană de 3 ori pe zi. Situaţia în Ucraina este dificilă şi noi vrem să ajutăm oamenii, să facem ca ei să se simtă bine, ca acasă”, a declarat pentru BucPress TV Dumitru Cozma, fondatorul Centrului pentru refugiați „Salvăm Ucraina”.

Cot la cot a muncit alături de Dumitru Cozma chiar din primele zile ale războiului și Mihai Axenii, care își amintește, coplești de emoție,  în ce stare deplorabilă era clădirea respectivă până a fi adusă la condițiile actuale.

„Când  am primit această clădire, aici erau numai pereţii şi podeaua, uşile care sunt aici au fost instalate de o persoană care a venit la Cernăuţi în 2014, când s-a început prima etapă de conflict cu Rusia. Restul, paturile, mesele, saltelele au fost aduse de oameni personal. La ziua de azi, totul se ţine pe câteva persoane, care nu aşteptă să primească ceva în schimb”, ne-a mărturisit Mihai Axenii, voluntar la Centrul „Salvăm Ucraina”. 

La acest Centru copiii își au locul lor de joacă, bine amenajat și echipat cu cele necesare. O dată în săptămână, Natalia și Andrei, lucrători sociali în cadrul Fondului „Noua Familie” din orașul Cernăuți, vin aici  pentru a petrece câteva ore  în compania  celor mici, organizând  pentru ei  jocuri distractive și diverse concursuri.

Natalia ne-a spus că în fiecare săptămână lucrează împreună cu Andrei cu acești copii, în direcția formării unor emoții pozitive, încercând să stabilizeze starea   lor emotivă și psihologică.

De la începutul războiului din Ucraina, la Cernăuţi au fost deschide zeci de centre pentru Refugiaţi,  unul dintre acestea este şi Centrul „ Salvăm Ucraina”. Aici şi-au găsit linişte şi alinare, a doua casă peste 120 de copii, mame şi oameni în vârstă.
Printre refugiaţii adăpostiţi aici este şi Raisa, care a venit la Cernăuți din regiunea Doneţk.
„Am venit aici, în orașul  Cernăuți din regiunea Donețk, povestește doamna Raisa. Am citi  în internet un anunț: „Dacă doriți să trăiți – plecați din regiune!”. Eu am 75 de ani. Niciodată nu m-am gândit că voi fi nevoită cândva să fug din propria casă. Și aceasta se datorează lui Putin, care omoară milioane de vieți omenești. Am venit la Cernăuți. Oamenii se refugiază împreună cu familiile lor, iau cu ei și animalele de companie, vin și invalizi, care, pur și simplu părăsesc casele lor,  baștina. La Cernăuți ne-au primit oameni buni, cu suflet mare.  Suntem  aici ca la noi acasă. Mâncarea și cazarea sunt gratuite, voluntarii au o atitudine deosebită față de noi, ne asigură cu medicamentele necesare. Trăim ca într-o familie. Sunt foarte recunoscătoare tinerilor de aici, voluntarilor,  care au grijă de noi și de copiii noștri. Desigur, îmi doresc foarte mult să mă întorc acasă.  Chiar dacă aici este foarte bine, acasă este și mai bine.  Suntem nevoiți să mai răbdăm încă,din cauza agresorului Putin, care a distrus viețile noastre. Am muncit 35 de ani. Niciodată nu m-am gândit că voi fi nevoită să fug de acasă.

„Numele meu este Asia . Când am ajuns aici am rămas uimită de felul cum am fost primiți, de căldura sufletească  a voluntarilor,  de atenția și grija acordată de locuitorii orașului Cernăuți, în special, de cei de la Centrul unde ne aflăm și de unde  sperăm cât de curând  să plecăm acasă, la Kiev. Poate Bunul Dumnezeu ne va ajuta și va fi pace în curând și totul va fi bine, va lumina soarele și de-asupra noastră și vom avea parte de un cer senin. Mă scuzați pentru emoție...”.

Galina o altă interlocutoare de-a noastră  a încercat să ne povestească drama prin care a fost nevoită să treacă împreună cu întreaga familie, chiar din primele zile ale războiului. „Am venit la Cernăuți din capitala țării noastre, din orașul Kiev.  În primele zile de război ne-am aflat la Kiev. Era foarte groaznic.  În jurul nostru se  auzeau explozii, dar am fi putut să mai rămânem, să maibdăm. Ce ne-a determinat, însă,  în cele din urmă să venim aici a fost situația prin care a trecut ginerele nostru, care a fost rănit de gloanțele rușilor.  El a plecat la grădină, unde avem o casă de vară și a încercat să stea acolo în siguranță, dar în cea de-a 5 zi de aflare a lor acolo au intrat militarii ruși și au început să împuște. A fost rănit și ginerele nostru. Era foarte îngrozitor. Cu greu a reușit  să se întoarcă acasă. Trenurile nu mai circulau, podurile au fost distruse.  Ei au venit pe jos, împreună cu părinții lor bătrâni. Ginerelui i-au făcut două intervenții chirurgicale, destul de complicate. Rănile s-au dovedit a  fi destul de grele. Și numai după ce rana s-a mai strâns am decis să venim la Cernăuți împreună cu întreaga familie. Aici sunt și copiii mei. Cernăuțiul a primit în gazdă întreaga noastră familie...”, ne-a spus în final doamna Galina din orașul Kiev.

În regiunea Cernăuți numărul celor care solicită ajutor și sunt în căutarea unui adăpost este în continuă creștere. Tinerii de la Centrul pentru refugiați „Salvăm Ucraina” sunt mereu dispuși să-i ajute pe cei aflați în suferință.

Orice ajutor venit din partea oamenilor de afaceri, din partea oamenilor cu inimă mare din regiunea Cernăuți, dar și din țările vecine – România, Republica Moldova, Italia, Franța, Portugalia constituie un sprijin enorm pentru voluntari, dar și pentru cei refugiați care și-au găsit a doua casă la acest Centru din Cernăuți.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Urmăriți-ne și pe platforma Telegram

Material video
Un grup de tineri români și ucraineni din nordul Bucovinei au inaugurat la Cernăuți un Centru pentru refugiați Urmăriți un reportaj realizat de Vitalie ZÂGREA.

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 240


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți