Social
Redactor: Marin Gherman
27 aprilie 2020

Un român din regiunea Cernăuți – printre lichidatorii avariei de la Cernobîl (VIDEO)

Un român din regiunea Cernăuți – printre lichidatorii avariei de la Cernobîl (VIDEO)
27 aprilie 2020

Un român din regiunea Cernăuți – printre lichidatorii avariei de la Cernobîl (VIDEO)

141 de zile Leonid Jitaru din satul Mămăliga, regiunea Cernăuți, s-a aflat în zona Cernobîl în anul 1988 pentru a lichida consecințele celei mai mari catastrofe nucleare din lume, produse în aprilie 1986. Românul trimis de regimul sovietic la Cernobîl nota într-un carnețel, numit de lichidatori – „arhiva morții” – fiecare zi petrecută în zona de înstrăinare.

Fratele soției lui Leonid Jitaru a murit în urma expunerii la radiații. După ce a stat la Cernobîl 6 luni, tânărul de 31 de ani, cu 2 copii, a murit în urma unei maladii cauzate de radiații.


Statul sovietic a tot promis lichidatorilor că va avea grijă de ei pe tot parcursul vieții, iar statul ucrainean a preluat aceleași promisiuni. Leonid Jitaru susține într-un interviu pentru BucPress TV că această grijă înseamnă o pensie specială de 3 dolari pe an, menționând, totuși, că este o minune faptul că a rămas în viață.

Urmăriți în subsolul acestui text un interviu realizat de jurnalista Carolina Jitaru, ai cărei familie a fost afectată de marea tragedie de la Cernobîl.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Material video


Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 2912


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți