Social
27 septembrie 2020

Un spital din Cernăuți şi unul din Suceava vor fi modernizate în cadrul unui proiect transfrontalier (VIDEO)

Un spital din Cernăuți şi unul din Suceava vor fi modernizate în cadrul unui proiect transfrontalier (VIDEO)
27 septembrie 2020

Un spital din Cernăuți şi unul din Suceava vor fi modernizate în cadrul unui proiect transfrontalier (VIDEO)

Prin intermediul unui proiect transfrontalier, două spitale din Ucraina şi România vor fi modernizate şi dotate cu echipamente de ultimă generaţie. Este vorba despre Spitalul clinic regional Cernăuţi şi Spitalul judeţean Suceava. Astfel, se vor unifica protocoalele medicale implementate de cele două state. Costul investiţiei se ridică la aproape 350 de mii de euro, iar cea mai mare parte a sumei este oferită de Uniunea Europeană.

Proiectul prevede creare unui centru de chirurgie minim invazivă la Spitalul clinic regional Cernăuţi, care va asigura servicii medicale de calitate pentru localnici. Instituţia medicală va fi dotată cu aparate moderne de diagnostic, pentru efectuarea procedurilor minim invazive în chirurgie, anestezie şi reabilitare, informează TVR Moldova, citată de BucPress.

„Aparatele moderne pe care le vom procura ne vor oferi posibilitatea să îmbunătăţim ajutorul medical acordat oamenilor. Aceasta înseamnă că vom avea un sistem video pentru endoscopie, cu duodenoscop şi gastroscop, care ne va da posibilitatea să trecem endoscopia din domeniul diagnostic în cel terapeutic”, a spus OLEG HARABARA, şef, secţia chirurgie, Spitalul clinic regional Cernăuţi.

De mai bine de 20 de ani, la Spitalul clinic regional Cernăuţi nu au mai fost cumpărate aparate medicale.

„Aparatele care sunt cumpărate prin intermediul acestui proiect sunt mai noi decât ce avem şi operaţiile care se pot face cu aceste aparate, la Cernăuţi, în spitalul nostru nu se puteau face”, a spus SERGHEI ŢÎNŢAR, medic şef, Spitalul regional Cernăuţi.

Implementarea proiectului a început în luna martie şi prevede, inclusiv, dezvoltarea infrastructurii instituţiei medicale.

„Pentru Spitalul regional Cernăuţi, proiectul respectiv este primul de acest fel, iar pentru regiunea Cernăuţi, în general, acesta este al şaptelea sau chiar al optulea proiect. Îi felicităm pe locuitorii din Cernăuţi şi le dorim succes cu ocazia acestui debut”, a precizat OLEKSII VOLOŞCIUC, autorul proiectului pentru TVR Moldova și BucPress TV.

Modernizarea celor două instituţii medicale se face în cadrul proiectului transfrontalier "Îmbunătăţirea calităţii serviciilor medicale privind procedurile minime invazive în regiunile de frontieră ale României şi Ucrainei". Investiţia se va ridica la aproape 350 de mii de euro.

Din această sumă, 220 de mii de euro revin Spitalului regional Cernăuţi, iar autorităţile locale au contribuit cu 40 de mii de euro. Centrul de chirurgie urmează să fie dat în exploatare în luna martie 2021. 

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Material video


Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 670


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți