Social
Redactor: Elvira Chilaru
15 octombrie 2019

Ungaria fondează propria rețea transcarpatică de instituții de formare profesională

Ungaria fondează  propria rețea transcarpatică de instituții de formare profesională

O nouă instituție de învățământ în limba maghiară a fost deschisă în localitatea Velika Dobron, raionul Ujgorod. Până în prezent, 95 de studenți ai Centrului de formare profesională se vor putea iniția în șapte profesii diferite.

Noua instituție a fost înființată pe baza Institutului Maghiar Transcarpatic „Ferenc Rakoczi II” în colaborare cu Centrul pentru formare profesională din orașul Matesalka și Școala tehnică profesională «Laszlo Barossa».

Începând din luna septembrie, studenții au putut alege meserii precum bucătar, mecanic auto, coafor, cosmetolog, sudor, electrician și mecanic agricol.

În timpul ceremoniilor în  incinta  Bisericii Reformate din Velika Dobron, ce au abvut  loc în  7 octombrie, cu participarea secretarului de stat pentru politică națională, Arpad Janos Potapi (Ungaria), inițiatorul fondării noii instituții de învățământ, rectorul Institutului Maghiar Transcarpatic Ferenc Rakoczi II, Ildika Oros aufelicitat  liceiștii cu  sărbătoarea deschiderii  noii instituți de învățământ. Ea a vorbit despre lupta Societății culturii maghiarilor din Transcarpatia  (KMKS) pentru utilizarea limbii maghiare și pentru sistemul de învățământ al comunității maghiare transcarpatice.

De asemenea, a subliniat importanța pregătirii profesionale în limba maghiară în instituția nou înființată, care este primul element al rețelei transdepartamentale de formare profesională «Ede Egan». Alte instituții similare vor fi înființate în localitățile  Beregovo, Petrovo (Peterfolvo) Vynohradiv și Vyshkovo din raionul Hust.

Potrivit doamnei  Oros, aceasta este o oportunitate foarte bună pentru acei tineri care nu au promovat examenul la limba ucraineană și, în consecință, nu vor putea continua studiile la unitățile de învățământ superior din Ucraina. Acum pot studia timp de doi ani la colegiu în limba maternă.

Tineri  vor  studia  tehnologia modernă din Ungaria,  vor învăța și terminologia ucraineană și dreptul de bază al afacerilor.

În timpul studiilor, tinerii vor studia timp de o săptămână în Velika Dobron, apoi încă o săptămână la una dintre instituțiile partenere din Matesalka, Ungaria.

În Ucraina, studenții vor primi o bursă pentru a plăti căminul și masa,  în timp ce în Ungaria vor beneficia de  masa de trei ori pe zi  și cazare gratuite.

De asemenea, a fost semnat un acord cu întreprinderile locale, unde studenții vor trece stagierea.

Secretarul de stat pentru politică națională Arpad Janos Potapi, a declarat că, începând cu 2015, guvernul ungar a început să deschidă în așa-numitul Bazin Carpatic a circa  150 de unități de formare profesională, iar paralel în regiunile locuite de maghiarii din străinătate a fost dat startul programelor de dezvoltare economică.  Aceste două programe, potrivit înaltului demnitar  maghiar, urmăresc promovarea supraviețuirii maghiarilor care locuiesc în străinătate. Aceste planuri au fost implementate cu sprijinul a trei ministere maghiare.

La ceremonia de deschidere  de asemenea, a participat și  șeful departamentului Ministerului Inovării și Tehnologiei din Ungaria, Akos Müller și alți invitați din Ungaria.

Participanții la ceremonia de deschidere a noii instituții au vizitat și  noua clădire a Centrului de formare profesională, unde Ildiko Orosh și oaspeții maghiari au deschis oficial centrul și căminul prin  tăierea  panglicii  naționale  maghiare.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 490

radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Ministerul pentru Românii de Pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți