În Ungaria este planificată vaccinarea a 25% din populație. După aceea, guvernul intenționează să înceapă o relaxare treptată a restricțiilor de carantină asupra coronavirusului.
"Numărul persoanelor vaccinate în Ungaria este de așteptat să ajungă la 2,5 milioane, prag ce va duce la o relaxare treptată a restricțiilor pandemice - cel târziu la miezul nopții de marți sau miercuri dimineață", a declarat luni Centrul de informații guvernamental (CTC).
Ministrul de interne Sandor Pinter trebuie să confirme că a fost atins pragul corespunzător de vaccinare împotriva Covid-19. Atunci va intra în vigoare decretul guvernamental 144.
În special, este planificată reducerea restricțiilor de noapte cu două ore, ele vor începe la ora 22.00 în loc de ora 20.00. De asemenea, programul de lucru al magazinelor și al unităților comerciale poate dura până la 21.30, dar cu un număr limitat de clienți (unul la fiecare zece metri pătrați).
Cu toate acestea, decretul nu va modifica funcționarea restaurantelor și hotelurilor - acestea vor rămâne închise.
Școlile și grădinițele se vor redeschide pe 19 aprilie, după ce educatorii și personalul vor fi vaccinați.
Vaccinarea a 2,5 milioane de maghiari ar putea schimba cursul pandemiei, dar „încă mai sunt necesare multe, multe vaccinări înainte de a putea sta liniști”, a declarat luni infecționistul-șef de la Spitalul Central din Budapesta. Dr. Janos Slavik a spus că, la începutul pandemiei, se credea că imunitatea colectivă ar putea fi atinsă prin vaccinarea a 60-70% din populație, dar apariția mutațiilor virusului, în special versiunea britanică, înseamnă că poate fi necesară vaccinarea a 70-80% pentru a opri pandemia.
Potrivit Universității Johns Hopkins, Ungaria are cea mai mare rată de mortalitate pe cap de locuitor pe săptămână din lume - peste 21.000 de decese.
În același timp, rata de vaccinare este una dintre cele mai mari din Europa - mai mult de 20% dintre maghiari au primit deja prima doză.
De exemplu, Slovacia vecină ocupă locul 7 în ceea ce privește mortalitatea pe cap de locuitor în Europa din cauza coronavirusului. Cu toate acestea, arată și statistici bune privind vaccinările. În prezent, această țară cu o populație de 5,5 milioane a vaccinat deja mai mult de 15% din populație cu prima doză.
Agenția BucPress – www.bucpress.eu
![]() |
![]() |
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP. |