Social
Redactor: Sergiu Barbuța
30 septembrie 2021

Victimele masacrului de la Babin Iar, comemorate la Ciudei

Victimele masacrului de la Babin Iar, comemorate la Ciudei
30 septembrie 2021

Victimele masacrului de la Babin Iar, comemorate la Ciudei

Ucraina a comemorat miercuri 80 de ani de la masacrul de la Babin Iar, râpa din Kiev unde pe 29 şi 30 septembrie 1941 au fost ucişi de către nazişti 34.000 de evrei, într-unul dintre cele mai atroce masacre din perioada celui de-al doilea război mondial.

Acesta a fost primul masacru de proporții a ceea ce a devenit cunoscut ca „Holocaustul prin gloanțe”. Masacrul a continuat în următorii doi ani, circa 150.000 de oameni în total fiind ucişi la Babin Iar, majoritatea evrei, dar şi ucraineni, ruşi, polonezi şi romi.

„Babin Iar. Două cuvinte scurte care sună ca două fotografii scurte, dar care poartă amintiri lungi și oribile ale mai multor generații. Pentru că știu și își amintesc că, din păcate, nu s-au tras două focuri la Babin Iar, ci de sute, mii, zeci de mii de ori mai mult ”, a spus la comemorarea de 80 de ani a masacrului președintele Volodimir Zelenski.

Victimele masacrul de la Babin Iar au fost comemorate și în regiunea Cernăuți. O ceremonie de depunere de coroane de flori a avut loc la monumentul victimelor Holocaustului de pe teritoriul Complexului Instructiv-educativ din Ciudei.

Serviciul de presă al ARS Cernăuți scrie că în 1941 aici au fost masacrați 634 de cetățeni de etnie evreiască din localitățile Ciudei, Crasna, Crăsnișoara Veche și Budineț. Cadavrele celor omorâți au fost aruncate în cinci gropi comune.

„Exterminarea evreilor în timpul celui de-al doilea război mondila reprezintă una dintre cele mai tragice pagini din istoria lumii. Amintirea noastră despre aceste atrocități este vie. Ea ne va ajuta la prevenirea reapariției unor astfel de infracțiuni, atunci când milioane de oameni nevinovați au devenit victime ale ideologiei politice", a declarat  Irina Isopenko, primului adjunct al guvernatorului regiunii Cernăuți, prezentă la ceremonie.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu


Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 250


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți