Social
Redactor: Sergiu Barbuța
16 ianuarie 2021

Vrem să fim auziți! Consiliul local Mămăliga solicită autorităților de la Kiev includerea comunității în districtul Cernăuți

Vrem să fim auziți! Consiliul local Mămăliga solicită autorităților de la Kiev includerea comunității în districtul Cernăuți

Pe data de 15 ianuarie a.c., s-a desfășurat cea de-a patra sesiune ordinară a Consiliului local Mămăliga. Sub președinția Primarului Arcadie Șova, pe agendă zilei a figurat o chestiunea care a fost abordată la sesiunea precedentă. Reamintim că atunci membrii Consiliului local Mămăliga au discutat despre consecințele realizării Hotărârii Radei Supreme a Ucrainei „Cu privire la crearea și lichidarea raioanelor” din 17 iulie 2020.

Ca urmare a acestei hotărâri, cele opt sate care fac parte din comuna Mămăliga au fost incluse în mod involuntar în componența districtului Nistru, iar opinia cetățenilor, care și-au dorit ca comunitatea lor să fie inclusă în componența districtului Cernăuți, așa cum s-a procedat față de alte comunităţi teritorial unite din fostul raion Noua Suliță, a fost ignorată de autorități.

În timpul sesiunii precedente, care a avut loc pe 6 ianuarie, la propunerea consilierului local din partea satului Dranița, Iurie Milentii, s-a luat decizia ca până la următoarea sesiune să fie pregătită adresarea Consiliului local Mămăliga către organele supreme ale puterii de stat privind inițierea chestiunii aderării comunei la districtul Cernăuți.

În cele din urmă, adresarea consilierilor către Președintele Ucrainei, Rada Supremă a Ucrainei, Cabinetul de Miniștri și către Ministerul pentru dezvoltarea comunităţilor și teritoriilor, a fost votată la ședința din 15 ianuarie 2020.

În solicitare se cere revizuirea hotărârii Radei Supreme a Ucrainei „Cu privire la crearea și lichidarea raioanelor” din 17 iulie 2020 și includerea Comunei Mămăliga în componența districtului Cernăuți.

În adresarea consilierilor se arată că la includerea comunei Mămăliga în districtul Nistru nu au fost luați în considerare factorii istoric, economici și ecologici.

„Comuna Mămăliga este polietnică. Pe teritoriul ei locuiesc în pace și armonie, timp de mulți ani, oamenii de diferite naționalități. În șapte localități trăiesc compact vorbitori de limbă română și într-o localitate – vorbitori de limbă ucraineană. Luând în considerare structura polietnică a comunității noastre, ne propunem să construim un viitor comun cu celelalte comunități vecine din fostul raion Noua Suliță, de care ne leagă trecutul istoric, obiceiurile și tradițiile pe care le transmitem din generație în generație”, se menționează în adresare.

„Credem că procesul de descentralizare ar trebui să fie realizat în așa fel încât să satisfacă nevoile și interesele cetățenilor, cu luarea în considerare a opiniilor lor și dreptului de a avea propriile viziuni în ceea ce privește dezvoltarea teritoriilor. Locuitorii comunii Mămăliga sunt categoric împotriva includerii comunității în districtul Nistru, deoarece în viziunea lor dezvoltarea capacității noastre, a bunăstării și prosperității depinde de cooperarea cu comunitățile teritoriale care fac parte de districtul Cernăuți”, se mai arată în adresare.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 439


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2021 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți