Social
Redactor: Marin Gherman
30 noiembrie 2019

Ziua națională a României, sărbătorită la Kiev, Cernăuți, Odesa și Transcarpatia

Ziua națională a României, sărbătorită la Kiev, Cernăuți, Odesa și Transcarpatia

Românii din Ucraina celebrează Ziua Națională a României prin acțiuni culturale, conferințe, mese rotunde și recepții organizate de instituțiile diplomatice românești acreditate pe teritoriul statului ucrainean, informează Agenția BucPress.

Ambasada României la Kiev a organizat în data de 29 noiembrie a.c. o recepție oficială, sărbătorind împreună cu prietenii noi și vechi Ziua Națională a României. Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al României în Ucraina, Cristian Leon Țurcanu, a primit felicitări din partea reprezentanților autorităților ucrainene și partenerilor instituției diplomatice românești acreditate la Kiev cu prilejul Zilei Naționale a României. Ambasadorul a declarat că România continuă să susțină independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în frontierele recunoscute pe arena internațională.


Românii din Cernăuți au sărbătorit Ziua națională a României prin depuneri de flori la monumentul poetului nepereche Mihai Eminescu, urmând o recepție oficială organizată de Consulatul General al României la Cernăuți.

Delegații din România, reprezentanți ai mediului asociativ românesc și reprezentanți ai puterii locale, alături de diplomații români, au depus coroane și jerbe de flori la monumentul poetului național Mihai Eminescu din centrul orașului Cernăuți.

A avut loc o recepție oficială, organizată de Consulatul General al României la Cernăuți, reunind românii din regiune, reprezentanții ai autorităților locale, oaspeți din România, pentru a spune „La mulți ani” poporului român și României cu prilejul Zilei Naționale.

În cadrul recepției, Irina Loredana Stănculescu, consulul general al României la Cernăuți, a felicitat comunitatea românească cu prilejul acestei sărbători istorice, de o mare importanță pentru România și pentru românii de pretutindeni. Consulatul General al României la Cernăuți a oferit mențiuni de excelență pentru merite deosebite în promovarea spiritualității românești, a culturii, tradițiilor și limbii române reprezentanților asociațiilor, presei, culturii, învățământului românesc din regiunea Cernăuți.   


Potrivit corespondentului Agenției BucPress în regiunea Transcarpatia, Georgeta Marina, în Maramureșul  istoric din dreapta Tisei au avut loc diverse manifestări, dedicate marii sărbători românești. Cu mic cu mare, în haine naționale, cu tricolorul în mână și cu România în suflet, până la 1 decembrie vor răsuna cântece frumoase și jocul românesc pe acest colțișor de rai. Începând cu data de 28 noiembrie și până pe 1 decembrie, instituțiile de învățământ demonstrează dragostea de neam și doresc ca vocile de aici să răsune peste Tisa. Coroane de flori depuse  la monumentele lui Mihai Eminescu și lui Ștefan cel Mare arată stima și mândria față de urmași. Copiii de la școlile cu predare în limba română prin interpretările lor îndulcesc sufletul tuturor și  cu toții putem spune tare și răspicat: „Aici trăiesc românii urmașii geto-dacilor care se mândresc de rădăcinile neamului românesc”. Apșa de Jos, Strâmtura, Topcina, Bouțul Mic și cel Mare, Valea Malului, Podișor, Slatina, Biserica Albă, Apșa de Mijloc, Plăiuț și Dobric – iată, Românie, aceste sunt localități, uneori neînțelese azi, în ajun de sărbătoare îți aduc omagii și te felicită prin cântec și joc cum se cere la români și îți spun: Trăiască România și românii din toate colțurile lumii!

Consulul României la Slatina (Solotvino), Florin Grațian, a invitat comunitatea românească din Transcarpatia la o recepție oficială pentru a aduce cele mai sincere felicitări tuturor românilor din Maramureșul istoric din dreapta Tisei. În cadrul evenimentelor festive, la școlile cu predare în limba română din regiunea Transcarpatia, au avut loc acțiuni culturale, în timpul cărora micuții elevi au felicitat prin poezii și cântece poporul Român cu prilejul sărbătorii naționale. Au fost depuse  flori la mormântul lui Mihai Dan, personalitate marcantă a Apșei de Mijloc, care în calitate de deputat a fost prezent la Marea Adunare Națională de la 1 decembrie 1918, la Alba Iulia.


Cu ocazia Zilei Naţionale a României, Consulatul General al României la Odesa a oferit o recepţie oficială în renumitul oraș-port. La recepţie au fost prezenţi membri ai corpului diplomatic, reprezentanţi ai autorităţilor locale, membri și activiști ai asociațiilor românești, poeți din sudul Basarabiei istorice, atmosfera fiind una destinsă, de sărbătorire a acestei date speciale în istoria românilor, potrivit administratorului Centrului de Informare al României la Ismail, Natalia Ursu.

De Ziua Națională a României, 1 decembrie, au fost transmise mesaje de felicitare pentru toți etnicii români din zona Bugeacului din partea consulului general Emilian Rapcea. „Este momentul când, indiferent de greutățile pe care le înfruntăm, devenim mândri că suntem români, că ne-am născut pe meleaguri minunate, că avem o istorie scrisă de oameni curajoși. Să fim demni, uniți, să ne iubim neamul, limba română, tradițiile și obiceiurile cu aceeaşi forţă cu care au făcut-o strămoșii noştri!”, menționează Centrul de Informare al României la Ismail.


Centrul Media BucPress – asociație a jurnaliștilor români din Ucraina, aduce cele mai sincere felicitări tuturor românilor cu prilejul acestei sărbători naționale. La mulți ani, România! La mulți ani, români de pretutindeni!

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 1538

radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a DRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți