BucPress TV: Mihai Eminescu și Cernăuți (2018)
Pentru BucPress TV - prof. univ. Lora Bostan, scriitorul Mircea Lutic și publicistul Nicolae Șapcă Centrul Media BucPress - 2017
Recital la Cernăuți. „Scrisoarea IV” de Mihai Eminescu – BucPress TV
În acest început de mileniu, când calculatorul şi internetul pur şi simplu înghit viaţa multor tineri, iată că se mai găsesc suflete de altă natură care prietenesc mai mult cu cartea. Şi printre aceştia, la Cernăuți, se află şi Dumitru Ungureanu, proaspăt absolvent al gimnaziului românesc „Alexandru cel Bun” din Cernăuţi.
Un medic român a reprezentat Ucraina la Congresul Internațional de Chirurgie Pediatrică
Aurel Roșca, chirurg-pediatru din Cernăuți, a reprezentat Ucraina la Congresul Internațional de Chirurgie Pediatrică, care s-a desfășurat în perioada 6-9 iunie a.c. la București. Congresul a fost găzduit de Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București – informează Agenția BucPress.
La Cernăuți s-a desfășurat colocviul științific „Bucovina în preajma Marii Uniri”
„Bucovina în preajma Marii Uniri” – așa a fost întitulat colocviul ştiinţific internaţional, organizat de Institutul „Bucovina”, filiala Academiei Române (Rădăuţi, România) şi Centrul Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuţi în ziua de 9 iunie 2018– informează Agenția BucPress din Cernăuți.
BucPress TV: Cum au sărbătorit Ziua Copilului românii din Ținutul Herța
În Ținutul Herța, în piața centrală „Mihai Eminescu” s-a derulat un eveniment în cinstea copiilor și copilăriei, de la care nu au lipsit cântecele vesele și voioase, momentele de umor, și nu în ultimul rând, dansul popular și cel modern. Chiar dacă afară a fost un soare dogoritor, oamenii au rezistat timp de două ore susținându-i pe copiii talentați.
Reportaj BucPress TV difuzat de ARCA TV SUA (mai 2018)
BucPress TV, proiect al Centrului Media BucPress – asociație a jurnaliștilor români din Ucraina, prezintă în cadrul emisiunii difuzate la ARCA TV (alături de jurnaliști din Houston, Londra, Montreal, Dubai, București, Los Angeles etc.) o schiță televizată despre mediul jurnalistic din nordul Bucovinei, urmat de un reportaj de la Parada Portului Popular Românesc din Cernăuți (ediția a 4-a)
BucPress TV: Poetul Darie Ducan a avut o întâlnire de suflet cu românii din regiunea Cernăuți
La Cafeneaua literară “Bucureşti” a Centrului Cultural Roman “Eudoxiu Hurmuzachi” a avut loc o întâlnire cu poetul Darie Ducan din România – informează Agenția BucPress din Cernăuți
Parada Portului Popular - sărbătoarea neamului românesc la Cernăuţi
Reportaj de la evenimentul de înaltă spiritualitate românească. Opinii, interviuri, muzică strămoșească. În reportajul realizat de BucPress TV aflați părerea românilor din diferite localități despresărbătoarea portului popular (Voloca, Pătrăuții de Jos, Ropcea, or. Cernăuți, Horbova, Carapciu, Ciudei, Crasna), dar și din județul Suceava. De asemenea, vă prezentăm interviul cu Eleonora Moldovan, consul general al româniei la Cernăuți. Realzatorii: Marin Gherman și Vitalie Zâgrea
Românii din regiunea Cernăuți s-au întâlnit cu viceministrul ucrainean al Educației: un nou dialog al surzilor cu muții
Reprezentanții comunității românești din regiunea Cernăuți au respins noua Lege a Învățământului Secundar, propusă de Ministerul Educației, comentând că aceasta este scrisă în stilul art. 7 al Legii Educației. Românii din Cernăuți au precizat că Ucraina trebuie să îndeplinească recomandările Comisiei de la Veneția, fapt nerealizat, după părerea lor, în textul Legii Învățământului Secundar.
La un Pas de România: Limba română…din bucătărie (TVRi) VIDEO
La un Pas de România: Limba română…din bucătărie (TVRi) TVR internațional a realizat cel de-al șaptelea episod din seria “La un pas de România” din cele nouă dedicate comunităților istorice de români din Ucraina și totodată primul despre românii din Regiunea Odesa, difuzat joi, 26 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internaţional. Timp de o săptămână echipa emisiunii ”La un pas de România” a străbătut Regiunea Odesa în căutarea limbii române.
Lupta pentru limba română (partea a doua) – documentar TVR Internațional
Despre dificultăţile românilor din Regiunea Cernăuți, de a studia și de a vorbi în limba maternă, într-un nou episod din seria celor nouă dedicate comunităților istorice de români din Ucraina - “La un pas de România”.
Podul ce leagă raioanele Herța și Noua Suliță continuă să se dărâme
Podul ce leagă prin satul Lunca raioanele Herța și Noua Suliță continuă să se dărâme. O placă de beton din acest pod s-a deteriorat zilele acestea.
„Lupta pentru limba română” – documentar TVR Internațional despre lupta românilor din Ucraina pentru dreptul la educație în limba maternă
Sunt români născuţi în Ucraina. Îşi doresc ca şi copiii lor să înveţe în limba română la şcoală. Despre dreptul de a studia în limba maternă aflăm în primul episod documentar al celei mai recente serii a emisiunii ”La un pas de România”, difuzat pe 12 aprilie, la TVR Internațional.
Cernăuți-2018: Caravană cinematografică românească și spectacol de muzică populară
În data de 11 aprilie a.c. la Cernăuți au fost lansate două proiecte culturale importante legate de cinematografia românească și de muzica populară de mare ținută artistică. În 2018 la Cernăuți și Izmail va avea loc Caravana Cinematografică „Români pentru Români” (ediția a III-a) și Cinemateca Română, dar și un spectacol de muzică populară românească de mare ținută artistică
BucPress TV: La stejarul lui Ștefan cel Mare din Codrii Cosminului au fost comemorați arcașii și răzeșii moldoveni
În data de 9 aprilie 2018, a doua zi după Învierea Domnului, în Codrii Cosminului la Stejarul lui Ștefan cel Mare şi Sfânt tradițional au fost cinstiți toți arcașii și răzeșii moldoveni care și-au dat viața, apărând dreapta credință și pământul strămoșesc – informează BucPress.
BucPress TV: Expoziția „Paștele în Bucovina”, Cernăuți 2018
Serviciul Etnografie din cadrul Muzeului Bucovinei a vernisat la Consulatul General al României la Cernăuți expoziția „Paştele în Bucovina”. Expoziţia cuprinde imagini cu ouă încondeiate, ilustrând diversitatea motivelor tradiţionale încărcate de simboluri specifice Bucovinei, zonă în care meşteşugul încondeierii ouălor a devenit o adevărată artă – notează BucPress.
TVR, Film documentar despre masacrul de la Fântâna Albă
TVR, Film documentar despre masacrul de la Fântâna Albă
BucPress TV: Ceremonia de comemorare din 2018 a victimelor Masacrului de la Fântâna Albă din 1941
Români și ucraineni s-au adunat pentru a-și aduce aminte de cei uciși în urmă cu 77 de ani. Aici cu doar câțiva ani în urmă a fost ridicat un Memorial în amintirea eroilor neamului omorâți la Fântâna Albă.
Ceremonia de comemorare a victimelor Masacrului de la Fântâna Albă din 1941
Români și ucraineni s-au adunat aici pentru a-și aduce aminte de cei uciși în urmă cu 77 de ani.
Câștigătorii Eurovision România față în față cu jurnaliști români din comunitățile istorice
Reprezentanții Românei la concursul Eurovision, ediția 2018, trupa The HUMANS, au fost alături de cei 30 de jurnaliști de limba română din comunitățile istorice, participanți ai proiectului MRP: „Itinerar Centenar pentru jurnaliștii din comunitățile istorice”.

Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Cernăuți live
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2018 BucPress - Toate drepturile rezervate