BucPress TV
Maestrul Ioan Paulencu: „Îi mulțumesc lui Dumnezeu că m-am născut în Bucovina” (interviu BucPress TV)
Artistul poporului din Republica Moldova, originar din Bucovina, a acordat un interviu platformei de istorie și actualitate românească din Ucraina BucPress TV, spunând că este fericit și îi mulțumește lui Dumnezeu că s-a născut în Bucovina.
Muzeul „Mihai Eminescu” din Cernăuți - într-un fost coridor de 5 metri pătrați (documentar BucPress TV)
BucPress TV prezintă un nou documentar „Muzeul „Mihai Eminescu” din Cernăuți - într-un fost coridor de 5 metri pătrați”. În acest mod, Centrul Media BucPress, asociație a jurnaliștilor români din Ucraina, continuă seria de documentare și reportaje despre problemele românilor din Ucraina prin intermediul platformei de opinie și istorie românească din Ucraina BucPress TV (proiect sprijinit în 2018 de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni).
Casa lui Aron Pumnul din Cernăuți: nepăsare, uitare... (documentar BucPress TV)
„Casa lui Aron Pumnul din Cernăuți: nepăsare, uitare...” - un documentar realizat de echipa BucPress TV - plartformă de opinie și istorie românească din Cernăuți. Casa, veche de aproape 200 de ani, situată pe strada Aron Pumnul nr. 19, este construită într-un autentic stil moldovenesc și pare condamnată la uitare. Casa lui Aron Pumnul din Cernăuți, în paragină, așteaptă de peste 20 de ani să găzduiască „Muzeul Eminescu”.
BucPress TV: Simpozionul internațional „Portrete de dascăli” la Cernăuți
În data de 06 iulie 2018 în sala de conferinţe a Hotelului Bucovina din Cernăuţi s-a desfăşurat simpozionul internaţional „Portrete de dascăli” – informează Agenția BucPress.
Românii din Buda Mare, Ținutul Herța, au ridicat o cruce în memoria victimelor regimului totalitar sovietic
În data de 1 iulie 2018 în satul Buda Mare, raionul Herța, regiunea Cernăuți, a fost sfințită o cruce în memoria victimelor regimului totalitar sovietic. Evenimentul a avut loc din inițiativa primului vice-președinte al Societății „Golgota” a românilor din Ucraina, Vasile Rauț – informează Agenția BucPress din Cernăuți.
„Eminescu în limbile lumii” – masă rotundă internațională desfășurată la Cernăuți
Lectoratul de română al Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava (USV) a organizat, împreună cu Centrul de Studii Românești din cadrul Universității Naționale „Yurii Fedkovici” din Cernăuți (UNYF), cea de-a treia ediție a mesei rotunde internaționale „Eminescu în limbile lumii. Traduceri, receptare critică și academică”
Școala generală din Apșa de Mijloc - 240 de ani de învățământ românesc
Tisa 1: Școala generală din Apșa de Mijloc a marcat 240 de ani de învățământ românesc și 55 de ani de cand a fost dat în folosință edificiul unde se funcționează actuala școala de cultură generală.
Ziua universală a iei românești - celebrată la Consulatul General al României la Cernăuți
La Cernăuți a fost vernisată expoziția ”Cămașa tradițională cu altiță”, eveniment organizat de Muzeul Bucovinei din Suceava în parteneriat cu Consulatul General al României la Cernăuți. Această expoziție a avut loc în cadrul manifestărilor de promovare a patrimoniului cultural național al românilor de pretutindeni.
Interviu cu Domețian-Modest Cucuruz, autorul monografiei satului Cupca
Un fiu al satului Cupca, domnul Domețian-Modest Cucuruz, o personalitate cunoscută și stimată în sat și nu numai, a adunat pe parcursul anilor documente și informații necesare și suficiente pentru a alcătui o nouă monografie a acestui sat românesc. Interviu realizat de Vitalie Zâgrea.
Ostașii români căzuți în cel de al Doilea Război Mondial au fost comemorați în satul Ojeve din regiunea Cernăuți
În data de 20 iunie a.c. la Cimitirul Ostașilor Români din satul Ojeve, raionul Secureni, regiunea Cernăuți, au fost comemorați soldații români căzuți în cel de al Doilea Război Mondial. În cimitir sunt înmormântați 513 ostași români – informează Agenția BucPress din Cernăuți.
BucPress TV: Mihai Eminescu și Cernăuți (2018)
Pentru BucPress TV - prof. univ. Lora Bostan, scriitorul Mircea Lutic și publicistul Nicolae Șapcă Centrul Media BucPress - 2017
Recital la Cernăuți. „Scrisoarea IV” de Mihai Eminescu – BucPress TV
În acest început de mileniu, când calculatorul şi internetul pur şi simplu înghit viaţa multor tineri, iată că se mai găsesc suflete de altă natură care prietenesc mai mult cu cartea. Şi printre aceştia, la Cernăuți, se află şi Dumitru Ungureanu, proaspăt absolvent al gimnaziului românesc „Alexandru cel Bun” din Cernăuţi.
Un medic român a reprezentat Ucraina la Congresul Internațional de Chirurgie Pediatrică
Aurel Roșca, chirurg-pediatru din Cernăuți, a reprezentat Ucraina la Congresul Internațional de Chirurgie Pediatrică, care s-a desfășurat în perioada 6-9 iunie a.c. la București. Congresul a fost găzduit de Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București – informează Agenția BucPress.
La Cernăuți s-a desfășurat colocviul științific „Bucovina în preajma Marii Uniri”
„Bucovina în preajma Marii Uniri” – așa a fost întitulat colocviul ştiinţific internaţional, organizat de Institutul „Bucovina”, filiala Academiei Române (Rădăuţi, România) şi Centrul Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuţi în ziua de 9 iunie 2018– informează Agenția BucPress din Cernăuți.
BucPress TV: Cum au sărbătorit Ziua Copilului românii din Ținutul Herța
În Ținutul Herța, în piața centrală „Mihai Eminescu” s-a derulat un eveniment în cinstea copiilor și copilăriei, de la care nu au lipsit cântecele vesele și voioase, momentele de umor, și nu în ultimul rând, dansul popular și cel modern. Chiar dacă afară a fost un soare dogoritor, oamenii au rezistat timp de două ore susținându-i pe copiii talentați.
Reportaj BucPress TV difuzat de ARCA TV SUA (mai 2018)
BucPress TV, proiect al Centrului Media BucPress – asociație a jurnaliștilor români din Ucraina, prezintă în cadrul emisiunii difuzate la ARCA TV (alături de jurnaliști din Houston, Londra, Montreal, Dubai, București, Los Angeles etc.) o schiță televizată despre mediul jurnalistic din nordul Bucovinei, urmat de un reportaj de la Parada Portului Popular Românesc din Cernăuți (ediția a 4-a)
BucPress TV: Poetul Darie Ducan a avut o întâlnire de suflet cu românii din regiunea Cernăuți
La Cafeneaua literară “Bucureşti” a Centrului Cultural Roman “Eudoxiu Hurmuzachi” a avut loc o întâlnire cu poetul Darie Ducan din România – informează Agenția BucPress din Cernăuți
Parada Portului Popular - sărbătoarea neamului românesc la Cernăuţi
Reportaj de la evenimentul de înaltă spiritualitate românească. Opinii, interviuri, muzică strămoșească. În reportajul realizat de BucPress TV aflați părerea românilor din diferite localități despresărbătoarea portului popular (Voloca, Pătrăuții de Jos, Ropcea, or. Cernăuți, Horbova, Carapciu, Ciudei, Crasna), dar și din județul Suceava. De asemenea, vă prezentăm interviul cu Eleonora Moldovan, consul general al româniei la Cernăuți. Realzatorii: Marin Gherman și Vitalie Zâgrea
Românii din regiunea Cernăuți s-au întâlnit cu viceministrul ucrainean al Educației: un nou dialog al surzilor cu muții
Reprezentanții comunității românești din regiunea Cernăuți au respins noua Lege a Învățământului Secundar, propusă de Ministerul Educației, comentând că aceasta este scrisă în stilul art. 7 al Legii Educației. Românii din Cernăuți au precizat că Ucraina trebuie să îndeplinească recomandările Comisiei de la Veneția, fapt nerealizat, după părerea lor, în textul Legii Învățământului Secundar.
La un Pas de România: Limba română…din bucătărie (TVRi) VIDEO
La un Pas de România: Limba română…din bucătărie (TVRi) TVR internațional a realizat cel de-al șaptelea episod din seria “La un pas de România” din cele nouă dedicate comunităților istorice de români din Ucraina și totodată primul despre românii din Regiunea Odesa, difuzat joi, 26 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internaţional. Timp de o săptămână echipa emisiunii ”La un pas de România” a străbătut Regiunea Odesa în căutarea limbii române.

Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Cernăuți live
Proiect realizat cu sprijinul:
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2018 BucPress - Toate drepturile rezervate