Axa culturală Cernăuți – Suceava la 80 ani de ani de la înființarea Societății Scriitorilor Bucovineni (VIDEO)
În data de 19 octombrie a.c. Biblioteca Bucovinei „I. G. Sbiera” din Suceava a găzduit un eveniment cultural prilejuit de împlinirea a opt decenii de la înființarea Societății Scriitorilor Bucovineni. La eveniment au participat, alături de oameni de culturală din județul Suceava, reprezentanți ai societăților pentru cultura românească din regiunea Cernăuți – informează Agenția BucPress.
BucPress TV: Interviu cu maestrul Eugen Doga la Cernăuți
La Cernăuți s-a desfășurat un concert inedit de muzică simfonică românească, în cadrul căruia a evoluat maestrul Eugen Doga, care a fost întâmpinat sărbătorește de românii din zonă – informează Agenția BucPress.
BucPress TV: Reuniunea medicilor români de pretutindeni la Cernăuți
La Cernăuți se desfășura cea de-a unsprezecea Reuniune a medicilor români de pretutindeni, în cadrul căreia are loc simpozionul „Dezvoltarea medicinii și evoluția sferei medicale în regiunile populate compact de români din Ucraina (în special Bucovina)” – informează Agenția BucPress din Cernăuți.
BucPress TV: Directorul Gimnaziului din Crasna, eliberat din funcție pentru activitățile de apărare a limbii române
Ștefan Mitric, pedagog român din nordul Bucovinei, președinte al Asociației Malanca de la Crasna și consilier regional Cernăuți, a fost eliberat din funcția de director al Gimnaziului din Crasna, instituție de învățământ cu predare în limba română. Potrivit directorului eliberat din funcție, motivul informal al desfacerii contractului de muncă ar fi participarea acestuia la diferite manifestații românești, refuzul de a deschide clase cu predare în limba română, dar și activitatea sa de consilier
BucPress TV: Interpretul Dan Balan a susținut un concert feeric la Cernăuți
Interpretul și compozitorul basarabean Dan Balan, primul și unicul artist din Republica Moldova nominalizat pentru prestigiosul premiu internațional Grammy, a susținut la 14 septembrie un concert de zile mari la Cernăuți – informează Agenția BucPress.
Discuții și amintiri despre emigrarea românilor din Bucovina în Canada din secolele XIX-XX
La Consulatul General al României la Cernăuți a avut loc o masă rotundă, la care românii din nordul Bucovinei și-au amintit și au analizat valurile de emigrare din trecut a românilor din zona Cernăuțiului în Canada. Discuția a avut loc la inițiativa Lorei Bostan, prof. univ. la Catedra de Limba Română și Clasică a Universității Naționale din Cernăuți, masa rotundă fiind moderată de Eleonora Moldovan, consul general al României la Cernăuți – informează Agenția BucPress.
BucPress TV: Crimele staliniste din nordul Bucovinei, în atenția cercetătorilor europeni
În data de 11 septembrie 2018 la Universitatea Națională din Cernăuți s-a desfășurat o masă rotundă și un work-shop de documentare la care au participat experți, cercetători, doctoranzi și jurnaliști din Germania, Georgia, Armenia, Ucraina, Rusia și Belarus, fiind analizate, în special, crimele staliniste din nordul Bucovinei, ale căror țintă au fost etnicii români
BucPress TV: Poetul Caius Dobrescu a reprezentat România la „Meridian Czernowitz”
În cadrul unui interviu acordat în exclusivitate platformei BucPress TV din Cernăuți poetul român Caius Dobrescu, originar din Brașov, reprezentantul României la Festivalul Internațional de poezie „Meridian Czernowitz” a spus că se simte la Cernăuți ca acasă. El a trimis un mesaj de solidaritate pentru toți românii din Ucraina care luptă pentru păstrarea identității lingvistice și naționale. Mai multe detalii în interviul realizat de Marin Gherman pentru BucPress TV
Arcă românească televizată Cernăuți – Melbourne. Un documentar BucPress TV în Australia
Documentarul BucPress TV „Muzeul „Mihai Eminescu” din Cernăuți - într-un fost coridor de 5 metri pătrați” a fost difuzat de ARCA TV, de data aceasta din Australia, emisiunea dedicată românilor de pretutindeni, fiind prezentată de Cătălin Anastase din Sydney și Rareș Bâdrea din Melbourne.
ARCA TV difuzează documentarul BucPress TV „Casa lui Aron Pumnul din Cernăuți”, iulie 2018
„Casa lui Aron Pumnul din Cernăuți: nepăsare, uitare...” - un documentar realizat de echipa BucPress TV - plartformă de opinie și istorie românească din Cernăuți.
Maestrul Ioan Paulencu: „Îi mulțumesc lui Dumnezeu că m-am născut în Bucovina” (interviu BucPress TV)
Artistul poporului din Republica Moldova, originar din Bucovina, a acordat un interviu platformei de istorie și actualitate românească din Ucraina BucPress TV, spunând că este fericit și îi mulțumește lui Dumnezeu că s-a născut în Bucovina.
Muzeul „Mihai Eminescu” din Cernăuți - într-un fost coridor de 5 metri pătrați (documentar BucPress TV)
BucPress TV prezintă un nou documentar „Muzeul „Mihai Eminescu” din Cernăuți - într-un fost coridor de 5 metri pătrați”. În acest mod, Centrul Media BucPress, asociație a jurnaliștilor români din Ucraina, continuă seria de documentare și reportaje despre problemele românilor din Ucraina prin intermediul platformei de opinie și istorie românească din Ucraina BucPress TV (proiect sprijinit în 2018 de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni).
Casa lui Aron Pumnul din Cernăuți: nepăsare, uitare... (documentar BucPress TV)
„Casa lui Aron Pumnul din Cernăuți: nepăsare, uitare...” - un documentar realizat de echipa BucPress TV - plartformă de opinie și istorie românească din Cernăuți. Casa, veche de aproape 200 de ani, situată pe strada Aron Pumnul nr. 19, este construită într-un autentic stil moldovenesc și pare condamnată la uitare. Casa lui Aron Pumnul din Cernăuți, în paragină, așteaptă de peste 20 de ani să găzduiască „Muzeul Eminescu”.
BucPress TV: Simpozionul internațional „Portrete de dascăli” la Cernăuți
În data de 06 iulie 2018 în sala de conferinţe a Hotelului Bucovina din Cernăuţi s-a desfăşurat simpozionul internaţional „Portrete de dascăli” – informează Agenția BucPress.
Românii din Buda Mare, Ținutul Herța, au ridicat o cruce în memoria victimelor regimului totalitar sovietic
În data de 1 iulie 2018 în satul Buda Mare, raionul Herța, regiunea Cernăuți, a fost sfințită o cruce în memoria victimelor regimului totalitar sovietic. Evenimentul a avut loc din inițiativa primului vice-președinte al Societății „Golgota” a românilor din Ucraina, Vasile Rauț – informează Agenția BucPress din Cernăuți.
„Eminescu în limbile lumii” – masă rotundă internațională desfășurată la Cernăuți
Lectoratul de română al Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava (USV) a organizat, împreună cu Centrul de Studii Românești din cadrul Universității Naționale „Yurii Fedkovici” din Cernăuți (UNYF), cea de-a treia ediție a mesei rotunde internaționale „Eminescu în limbile lumii. Traduceri, receptare critică și academică”
Școala generală din Apșa de Mijloc - 240 de ani de învățământ românesc
Tisa 1: Școala generală din Apșa de Mijloc a marcat 240 de ani de învățământ românesc și 55 de ani de cand a fost dat în folosință edificiul unde se funcționează actuala școala de cultură generală.
Ziua universală a iei românești - celebrată la Consulatul General al României la Cernăuți
La Cernăuți a fost vernisată expoziția ”Cămașa tradițională cu altiță”, eveniment organizat de Muzeul Bucovinei din Suceava în parteneriat cu Consulatul General al României la Cernăuți. Această expoziție a avut loc în cadrul manifestărilor de promovare a patrimoniului cultural național al românilor de pretutindeni.
Interviu cu Domețian-Modest Cucuruz, autorul monografiei satului Cupca
Un fiu al satului Cupca, domnul Domețian-Modest Cucuruz, o personalitate cunoscută și stimată în sat și nu numai, a adunat pe parcursul anilor documente și informații necesare și suficiente pentru a alcătui o nouă monografie a acestui sat românesc. Interviu realizat de Vitalie Zâgrea.
Ostașii români căzuți în cel de al Doilea Război Mondial au fost comemorați în satul Ojeve din regiunea Cernăuți
În data de 20 iunie a.c. la Cimitirul Ostașilor Români din satul Ojeve, raionul Secureni, regiunea Cernăuți, au fost comemorați soldații români căzuți în cel de al Doilea Război Mondial. În cimitir sunt înmormântați 513 ostași români – informează Agenția BucPress din Cernăuți.

Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Cernăuți live
Proiect realizat cu sprijinul:
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2018 BucPress - Toate drepturile rezervate