Poetul Ilie Motrescu – „Repere cernăuțene”, podcast BucPress și Radio Cernăuți
S-a născut la 18 august 1941, la Crasna Putna, județul Storojineț, Bucovina, astăzi Ucraina. După absolvirea școlii generale din satul natal și-a urmat studiile la Facultatea de Limba și Literatura Română și de Muzică a Institutului Pedagogic „Alecu Russo” din Bălți (1959-1964). Activează apoi ca profesor școlar (1965-1967), având ore de limbă și literatură română și muzică la Școala generală Nr. 4 din Crasna și la școala serală, unde a mai predat și alte obiecte umanistice.
În 1967 s-a transferat la Cernăuţi, angajându-se la ziarul nou înființat „Zorile Bucovinei”, în calitate de lucrător literar la Secţia de cultură, unde a lucrat până în momentul asasinării sale de către regimul totalitar comunist.
Potrivit ”Calendarului Național”, în scurta-i viață, de numai 27 de ani, a scris, a compus, a selectat și a adunat multe lucruri de valoare pentru spiritualitatea neamului românesc. A scris eseuri, amintiri, proză scurtă. În primul an de studenție (1959) a publicat, cele mai reușite poezii ce le scrisese până atunci, 27 la număr, într-o culegere, dedicată fraților săi mai mici, gemenii Grigore și Nicolae, intitulată „Cântarea Carpaților”, azi o raritate, ca și toate edițiile din scrisul său. Abia după 32 de ani de la tragica-i dispariție a fost publicată, în primăvara anului 2001, când ar fi împlinit 60 de ani de viață, cartea de versuri și proză „Hora vieții”. Este una dintre cele mai reprezentative imagini ale scrisului său.
Ascultați „Repere cernăuțene”, podcast BucPress și Radio Cernăuți
Urmăriți-ne pe Telegram