Senatul SUA a adoptat proiectui de lege privind ajutorul de 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina
După mai bine de jumătate de an de așteptare, Senatul Statelor Unite a adoptat proiectui de lege de securitate care prevede acordarea de ajutor Ucrainei în valoare de peste 60 de miliarde de dolari, care a fost anterior votat în Camera Reprezentanților. Având sprijinul ambelor camere ale parlamentului american, documentul este acum trimis pentru semnătura președintelui.
Conform informațiilor furnizate de The Hill, 79 de senatori au votat “pentru”, în timp ce 18 au votat “împotrivă”.
Proiectul de lege prevede alocarea a 23 de miliarde de dolari pentru reînnoirea arsenalului SUA, care ar putea fi folosit pentru ajutor militar către Ucraina, și 11,3 miliarde de dolari pentru operațiunile militare curente ale SUA în regiune. De asemenea, Congresul a aprobat 13,8 miliarde de dolari pentru achiziționarea de sisteme de armament moderne, bunuri și servicii de apărare.
Documentul specifică că Statele Unite trebuie să furnizeze Ucrainei sisteme de rachete de mare rază ATACMS, dacă aceasta nu pune în pericol securitatea internă a SUA.
În afara Ucrainei, proiectul de lege prevede alocarea unor sume semnificative pentru apărare și pentru Israel și Taiwan.
După luni de dezbateri și apeluri, Congresul SUA a reușit în cele din urmă să susțină un nou pachet de ajutor pentru Ucraina de 60 de miliarde de dolari. Speaker-ul Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, a promis că această problemă va fi abordată după încheierea pauzei parlamentare, care a avut loc pe 8 aprilie. El a inițiat, de asemenea, separarea alocării fondurilor pentru Ucraina, Israel și Taiwan în proiecte de lege separate.
Anterior, republicani au discutat despre furnizarea de ajutor Ucrainei sub formă de împrumut. Kievul nu se opune unei astfel de propuneri, cu condiția ca ajutorul să fie primit rapid, a asigurat președintele Volodimir Zelenski.
În general, Zelenski a afirmat în mod direct că fără ajutorul american, Ucraina nu va putea învinge în războiul împotriva ocupației ruse.
Atât la Washington, cât și la Kiev, eșecurile teritoriale ale Ucrainei au fost legate de întârzierea ajutorului american. Președintele Volodimir Zelenski, comentând retragerea forțelor de apărare din Avdiivka, a recunoscut că apărătorilor le-a lipsit armamentul necesar. Președintele american Biden a menționat responsabilitatea directă a Congresului pentru Avdiivka. John Kirby, consilierul Casei Albe pentru comunicații în domeniul securității naționale, a avertizat că, fără un nou ajutor din partea SUA în următoarele luni, este foarte probabil ca rușii să obțină mai multe succese teritoriale, în special în est, dar potențial și în sud.
Proiectul de lege actual de 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina nu este primul pe care Congresul a încercat să-l adopte. O versiune anterioară, în afară de ajutorul internațional, a inclus și probleme legate de frontiera SUA cu Mexicul și politica de migrație – subiecte care au fost dezbătute fără succes între democrați și republicani timp de luni. În cele din urmă, legislatorii au decis să separe ajutorul pentru Ucraina, Israel și Taiwan de problemele frontaliere.
Urmăriți-ne pe Telegram