14 bărbați din regiunea Cernăuți au fost condamnați la închisoare pentru părăsirea samovolnică a unității militare

De la începutul invaziei pe scară largă, instanțele din regiunea Cernăuți au condamnat 14 bărbați la pedepse cu închisoarea, între 5 și 6 ani, pentru părăsirea samovolnică a unității militare. Aceștia nu au beneficiat de suspendarea executării pedepsei. Informațiile au fost preluate din Registrul unic al hotărârilor judecătorești din Ucraina.
În total, 55 de persoane au fost găsite vinovate de acest tip de infracțiune în instanțele din Cernăuți. Restul inculpaților au primit pedepse cu suspendare, în baza unor circumstanțe atenuante precum recunoașterea vinovăției, colaborarea cu ancheta, întreținerea copiilor minori, îngrijirea părinților bolnavi sau boli cronice proprii.
Părăsirea samovolnică a locului de serviciu militar în timpul stării de război este pedepsită în Ucraina cu închisoare de la 5 la 10 ani. Această infracțiune se aplică celor care lipsesc mai mult de 3 zile fără o justificare validă.
Un caz semnificativ este cel al unui bărbat condamnat în noiembrie 2024 la 6 ani de închisoare. Acesta a susținut că nu a refuzat executarea ordinelor, dar nu știa cum să procedeze fără acte, care i-au fost distruse într-un atac. În ciuda declarațiilor, martorii au afirmat că individul consuma droguri și alcool, lipsea de la instrucții și avea o reputație negativă în unitate.
În alt caz, un bărbat condamnat la 1 aprilie 2025 la 5 ani de închisoare a recunoscut fapta și a solicitat îndurare, invocând îngrijirea mamei bolnave. Totuși, instanța a notat că nu s-a prezentat la audieri și a fost dat în urmărire, motiv pentru care pedeapsa nu a fost suspendată.
Majoritatea celor condamnați au beneficiat de pedepse cu suspendare, cu perioade de probă de la 1 la 3 ani. În această perioadă, cei condamnați trebuie să respecte mai multe obligații, printre care prezentarea periodică la serviciul de supraveghere, menținerea domiciliului declarat, evitarea altor infracțiuni și, dacă este cazul, angajarea sau tratamentul medical.
Datele Parchetului General arată că în ultimul an au fost înregistrate aproape 90.000 de dosare penale împotriva militarilor ucraineni, inclusiv pentru infracțiuni legate de părăsirea samovolnică a unității.
Până la 1 martie 2025, militarii care părăsiseră unitatea pentru prima dată puteau reveni în serviciu printr-o procedură simplificată, fără urmărire penală. Însă această măsură nu se mai aplică celor care au comis fapta după 29 noiembrie 2024.
Urmăriți-ne pe Telegram