165 de savanți maghiari au lansat o declarație în care condamnă poziția guvernului Orbán față de Ucraina

165 de savanți maghiari au lansat o declarație în care condamnă poziția guvernului Orbán față de Ucraina
Despre acest lucru informează mass-media maghiară.
Vineri, 7 martie, savanții maghiari au emis o declarație comună de susținere a Ucrainei și de condamnare a guvernului Ungariei, semnată până la momentul publicării articolului de 165 de persoane, relatează nepszava.hu.
Declarația subliniază că savanții, care reprezintă diverse domenii ale științei, simt nevoia de a lua atitudine în sprijinul Ucrainei „acum, când președintele uneia dintre fostele sale principale țări susținătoare, Statele Unite, care a preluat funcția în ianuarie, impune Ucrainei condiții de pace imposibil de realizat și condiționează continuarea sprijinului economic și militar de acceptarea acestora”.
„Condamnăm poziția guvernului Ungariei, inacceptabilă din punct de vedere moral, care încearcă să forțeze Ucraina să accepte un armistițiu sau o „pace” fără stabilirea unor condiții și garanții”, au scris savanții.
„Suntem de acord cu acele state europene care, în cooperare cu alte țări, doresc să continue sprijinul pentru lupta Ucrainei de a încheia un acord de pace cu agresorul care a atacat-o, doar în condițiile oferirii unor garanții adecvate”, se arată în declarație.
Printre semnatari se numără istoricul Krisztián Ungváry, specialistul în științele educației și fost reprezentant al partidului „Fidesz” din capitală Géza Sáska, istoricul Ignác Romsics, istoricul János M. Rainer, lingvistul Ádám Nádasdy, juristul László Majtényi, istoricul László Karsai, istoricul Géza Jeszenszky, istoricul György Gábor, filosoful religiei László Csaba, economistul András Bozóki, politologul, biologul Eörs Szathmáry, matematicianul András Kornai și psihologul Csaba Pléh.
Reamintim că Viktor Orbán a fost singurul lider dintre cei 27 de state membre ale UE care nu a votat, în cadrul reuniunii șefilor de stat și de guvern ai UE de joi, pentru ca Uniunea Europeană să acorde asistență militară Ucrainei. În plus, în interviul său radiofonic de vineri dimineață, el a anunțat că guvernul a inițiat un referendum privind aderarea Ucrainei la UE, după modelul așa-numitelor „consultări naționale”.
Urmăriți-ne pe Telegram