170 de ani de la nașterea lui Ciprian Porumbescu – expoziție a Muzeului Național al Bucovinei din Suceava, vernisată la Muzeul Regional Cernăuți
Muzeul Regional Cernăuți a găzduit vernisajul expoziției Muzeului Național al Bucovinei (Suceava), dedicată împlinirii a 170 de ani de la nașterea compozitorului Ciprian Porumbescu (1853-1883), a cărui soartă este strâns legată de capitala Bucovinei istorice.
Din delegația de la Suceava la evenimentul de la Cernăuți a făcut parte directorul Muzeului Național al Bucovinei, Constantin-Emil Ursu. Expoziția „Ciprian Porumbescu – 170. O viață, o epocă, un ideal”, compusă de panouri cu imagini și informații traduse în limba ucraineană, a fost prezentată de directorul general al Muzeului Național al Bucovinei, Constantin-Emil Ursu. El a menționat că anul 2023 este închinat omagierii lui Ciprian Porumbescu și lui Dimitrie Cantemir.
Oaspetele de la Suceava și-a exprimat recunoștința pentru sprijinul oferit în implementarea proiectului cultural cercetătoarei Irina Iavorsca, doctor în științe istorice, directorului adjunct al Muzeului Regional Cernăuți, Oxana Rotar, președintelui ONG-ului „Institutul Internațional pentru Protecția și Conservarea Patrimoniului Cultural” din Cernăuți, Ilie Sucevan și vice-președintei acestei organizații Olena Pușcova. Datorită eforturilor depuse de Ilie Sucevan în curând la Cernăuți va fi vernisată și expoziția respectivă în limba română.
Vice-guvernatorul regiunii Cernăuți, Iulia Grițcu-Andrieș, a menționat că datorită traducerii în limba ucraineană a informațiilor despre activitatea marelui compozitor român, toți locuitorii regiunii au șansa să afle mai multe detalii despre viața și opera lui Ciprian Porumbescu. În timpul expoziției, Natalia Camelia din Cernăuți i-a bucurat pe cei prezenți cu un moment muzical.
„A fost un eveniment de excepție. Asemenea proiecte culturale ne oferă posibilitatea să cunoaștem mai bine istoria noastră comună. Publicul ucrainean are acces la informații despre Porumbescu în ucraineană. Mă bucur că aceste panouri rămân aici, la Cernăuți. Așteptăm cu nerădbare și expoziția în limba română în acest an dedicat marelui compozitor bucovinean”, a declarat pentru Agenția BucPress, Vladimir Acatrini, președintele Societății Bibliotecarilor Bucovineni.
Porumbescu a fost unul dintre cei mai faimoși compozitori pe vremea sa. Printre cele mai populare lucrări sunt: „Balada pentru vioară și orchestră” op. 29, opereta „Crai nou” pusă în scenă pentru prima dată în sala festivă a Gimnaziului Românesc din Brașov (astăzi Colegiul Național „Andrei Șaguna”), unde pentru scurtă vreme a fost profesor de muzică (1881-1883).
În plus, a compus muzica pentru celebrul cântec patriotic „Pe-al nostru steag e scris Unire”. A murit la 29 de ani la Stupca, acum acest sat fiind numit în onoarea sa Ciprian Porumbescu.
Urmăriți-ne pe Telegram