20% din zonele de conservare ale naturii din Ucraina au fost afectate de război. Federația Rusă a provocat pierderi de 1,35 trilioane UAH
De la începutul războiului pe scară largă, Federația Rusă a provocat daune mediului Ucrainei în valoare de peste 1,35 trilioane de grivne. 20% din ariile de conservare a naturii din Ucraina suferă de pe urma războiului, 3 milioane de hectare de păduri au fost, de asemenea, afectate de ostilități, 8 rezervații naturale și 10 parcuri naturale naționale sunt sub ocupație rusă. Acest lucru este raportat de Camera de Conturi și WWF-Ucraina.
„Potrivit Cartierului General Operațional pentru Remedierea Ecocrimelor din Federația Rusă, ca urmare a acțiunilor țării teroriste, mediul Ucrainei a fost deja deteriorat în valoare de peste 1,35 trilioane UAH. Dar, potrivit ecologiștilor, chiar și acest lucru cantitatea demențiașă nu reflectă imaginea reală”, se spune în mesaj.
Camera de Conturi a subliniat că substanțele periculoase pătrund în aer în fiecare zi din cauza incendiilor forestiere, a arderii produselor petroliere și a arderii instalațiilor industriale. Astfel, de la începutul războiului la scară largă, cantitatea acestor emisii a depășit 67 de milioane de tone. Spre comparație: în 2021 și 2020, indicatorul menționat a fost de doar 2,2 milioane de tone pe an.
În total, trei milioane de hectare de păduri au fost deja afectate în Ucraina, ceea ce reprezintă aproape o treime din stocul său de pădure. Unii dintre ele sunt pierdute pentru totdeauna.
“Rusia a transformat cernoziomurile noastre fertile în cele mai contaminate pământuri cu exploziv din lume. Aproximativ o treime din teritoriul Ucrainei va necesita deminare, care va dura cel puțin 10 ani”, a menționat agenția.
Se subliniază că războiul amenință nu numai mediul din Ucraina, ci a cauzat deja o serie de probleme mediului în Europa și amenință cu altele și mai mari în viitor.
“Ocupanții au minat barajul CHE Kakhovskaya și recurg la șantaj nuclear la CNE Zaporijea ocupată. Așa că întreaga lume ar trebui să se unească pentru a ne ajuta să oprim și să pedepsim teroriștii ruși, să evaluăm pagubele și să restaurăm ceea ce a fost pierdut”, a adăugat Camera de Conturi.
După cum a raportat WWF-Ucraina, 20% din ariile de conservare a naturii din Ucraina sunt afectate de război, iar 3 milioane de hectare de păduri au fost, de asemenea, afectate de ostilități. 8 rezervații naturale și 10 parcuri naturale naționale rămân sub ocupație rusă.
În special, sunt în pericol 2,9 milioane de hectare din rețeaua de Smarald, al cărei teritoriu este o parte semnificativă a rețelei de protecție a naturii a Europei și care este protejată în limitele legislației UE și ale Consiliului Europei.
De asemenea, 16 obiecte protejate de Convenția Ramara privind zonele umede, cu o suprafață de aproape 600.000 de hectare, sunt amenințate cu distrugere. Aceste zone sunt de importanță internațională ca habitate pentru păsările de apă.
WWF-Ucraina a remarcat că zona umedă a Arhipelagul Mic și Kuchugury Mare de 7.740 de hectare este în prezent deocupată, dar din cauza apropierii de linia frontului, este amenințată cu distrugere.
„Aceste cifre pot crește, deoarece ostilitățile sunt încă în desfășurare în unele teritorii, iar restul sunt sub ocupație sau așteaptă deminarea”, spune organizația.
De asemenea, WWF îi îndeamnă pe ucrainenii cărora le place să călătorească prin țară să afle în prealabil dacă teritoriul este sigur de vizitat pe site-ul administrației militare regionale.
6 noiembrie este Ziua pentru prevenirea exploatării mediului în timpul războiului și conflictelor militare.
Ce se știe
Organizația neguvernamentală UAnimals a lansat o campanie internațională de informare cu un apel la pedepsirea Rusiei pentru crimele împotriva mediului în timpul războiului. Ucrainenii și toți cei cărora le pasă sunt rugați să semneze o petiție internațională către ONU și Parlamentul European.
Agenția BucPress – www.bucpress.eu
Urmăriți-ne pe Telegram