25 de ani de la moartea demografului şi sociologului Vladimir Trebici, care s-a simțit toată viața legat de Cernăuți
Vladimir (Trebiş) Trebici s-a născut în Horecea-Mănăstirii (azi în Ucraina), la 28 februarie 1916. A absolvit Liceul “Aron Pumnul” din Cernăuţi, apoi Facultatea de Litere şi Filosofie (specialitatea istoria filosofiei şi sociologie), Facultatea de Drept, precum şi Seminarul Universitar din Cernăuţi, potrivit dicţionarului “Membrii Academiei Române (1866-2003)”, citat de Agerpres.
Fiind un sentimental, demograful şi sociologul Vladimir Trebici s-a simţit toată viaţa legat de Cernăuţiul său care îi deschisese gustul pentru vechi şi nou, pentru clasic şi modern, deopotrivă.
La Cernăuţi erau români, erau austrieci, deci germani; etnia cea mai numeroasă erau însă evreii şi de asemenea erau ucrainieni, polonezi, armeni şi aşa mai departe. Acesta este mediul oraşului, mediul pe care eu l-am cunoscut foarte bine, viaţa de toate zilele şi deci am putut da mărturie, cum voi da şi în viitor despre spiritul de toleranţă care s-a format în această parte şi care astăzi este invocat aşa de des. […] Bucovina a permis o asemenea convieţuire (Vladimir Trebici, Interviu de Silvia Iliescu, 1997).
În 1971 şi-a susţinut doctoratul în filosofie, specialitatea sociologie, la Universitatea din Bucureşti. Între 1946-1972 a lucrat la Direcţia Centrală de Statistică, unde a ocupat succesiv funcţiile de inspector statistic, şef de secţie, director, director general, consilier ministerial, vicepreşedinte al consiliului ştiinţific metodologic.
A fost redactor principal al revistei “Probleme economice” (1951-1953), iar în perioada 1956-1958 a lucrat la Institutul de Cercetări Economice al Academiei Române. În paralel, a fost asistent la Facultatea de Drept din Bucureşti (disciplina statistică teoretică), conferenţiar la Institutul de Ştiinţe Economice şi Planificare, a predat statistica teoretică la Institutul Politehnic şi la Facultatea de Filosofie a Universităţii din Bucureşti.
Între 1974-1984 a predat analiza demografică şi politica demografică la Centrul Demografic ONU din România, iar din 1995 a fost director al Centrului de Cercetări Demografice al Academiei Române.
Dintre lucrările publicate (sub semnătură proprie sau în colaborare) amintim: “Bazele teoriei generale a statisticii” (1962), “Populaţia României şi creşterea economică” (1971), “Mică enciclopedie de demografie” (1975), “Populaţia României şi tendinţele demografice” (1976), “Demografie” (Bucureşti, 1979), “Ce este demografia?” (1982), “Demografia teritorială a României” (1986), “Populaţia Terrei. Demografie mondială” (1991) etc.
A fost membru al Asociaţiei Sociologilor din România, al Comisiei Naţionale de Demografie, al Uniunii Internaţionale pentru Studiul Ştiinţific al Populaţiei, al Institutului Internaţional de Statistică, al Asociaţiei Europene de Demografie, al Societăţii Europene pentru Economia Populaţiei; cetăţean de onoare al oraşului Rădăuţi. Membru corespondent (13 nov. 1990), apoi membru titular (10 nov. 1992) al Academiei Române.
Potrivit Crai Nou (Suceava), Vladimir Trebici, împreună cu profesorul Vasile Precop, ing. Mircea Irimescu ș.a. a contribuit la reactivarea Societăţii pentru Cultura şi Literatura Română în Bucovina.
În anul 1990 a sprijinit înfiinţarea Centrului de Studii „Bucovina” şi a elaborat primul proiect al Enciclopediei Bucovinei. A participat la activităţile culturale organizate la Rădăuţi, Suceava, Bucureşti şi Cernăuţi. A sprijinit eforturile comunității românești din regiunea Cernăuți pentru păstrarea limbii, identității și culturii naționale.
„Am muncit sistematic, cu dragoste, pe tărâmul meu, aşa cum au muncit părinţii, neamurile mele, ţăranii, de aceea cinstesc munca altora. Mi-am dat silinţa – nu întotdeauna am reuşit – să aplic principiile înţelegerii, toleranţei, sub semnul iubirii universale, aşa cum o propovăduia Sfântul Apostol Pavel. În viaţă, de cel mai mare ajutor mi-a fost credinţa, pe care nu am părăsit-o şi de la a cărei învăţătură nu m-am abătut. Respect oamenii care au o credinţă, indiferent care este aceasta” – scria acad. Vladimir Trebici în „Demografie, Excerpta et Selecta”, Editura Enciclopedică, 1996.
Urmăriți-ne pe Telegram