43% dintre ucraineni au declarat că situația democrației s-a înrăutățit sub președinția lui Zelenski – KMIS
43% dintre ucraineni consideră că situația democrației din Ucraina s-a înrăutățit în cei cinci ani de președinție ai lui Volodimir Zelenski, dintre care 28% sunt convinși că acest lucru s-a întâmplat din cauza eforturilor autorităților de a restrânge drepturile și libertățile cetățenilor, scrie Ukrainska Pravda cu referire la rezultatele unui sondaj realizat de Institutul Internațional de Sociologie din Kiev (KMIS), desfășurat în perioada 16-22 mai.
„19% dintre ucraineni consideră că situația democrației s-a îmbunătățit, iar 29% cred că nu s-a schimbat. 43% observă o anumită deteriorare, însă dintre aceștia, 11% o asociază în primul rând cu circumstanțele obiective ale timpului de război, iar 28% – cu încercările autorităților de a restrânge drepturile și libertățile cetățenilor (încă 3% au menționat ambele cauze)”, spun sociologii.
KMIS subliniază că majoritatea ucrainenilor, conform sondajelor sale, preferă un sistem democratic în locul unei conduceri puternice.
„Peste 90% dintre ucraineni doresc ca Ucraina să fie o democrație funcțională”, au declarat sociologii.
Studiul a fost realizat în perioada 16-22 mai. Prin metoda interviurilor telefonice bazate pe o selecție aleatorie de numere de telefon mobil, au fost intervievați 1.002 respondenți cu vârsta de 18 ani și peste, care locuiesc în toate regiunile Ucrainei.
În eșantion nu au fost incluși locuitorii teritoriilor care nu sunt controlate temporar de autoritățile ucrainene (în același timp, dintre cei 1.002 respondenți, 26 au locuit pe teritoriul ocupat după 24 februarie 2022), iar sondajul nu a fost realizat cu cetățenii care au plecat în străinătate după 24 februarie 2022.
Formal, în condiții obișnuite, eroarea statistică a unui astfel de eșantion (cu o probabilitate de 0,95 și ținând cont de efectul de design de 1,1) nu depășește 3,4% pentru indicatorii apropiați de 50%, 3% pentru cei apropiați de 25%, 2,1% – pentru cei apropiați de 10% și 1,5% – pentru cei apropiați de 5%.
KMIS menționează că în condițiile războiului, pe lângă această eroare formală, există o anumită abatere sistematică, dar sociologii consideră că rezultatele obținute păstrează totuși o reprezentativitate ridicată și permit o analiză fiabilă a stării de spirit a populației.
Urmăriți-ne pe Telegram