70% dintre angajații apți din centrele de recrutare din Ucraina au fost trimiși pe front

Aproximativ 70% dintre angajații din Centrele Teritoriale de Recrutare și Sprijin Social (TCK) din Ucraina, care nu prezentau limitări de sănătate, au fost transferați în unități de luptă în perioada 2024-2025, potrivit informațiilor furnizate de Comandamentul Forțelor Terestre ale Forțelor Armate Ucrainene (ZSU) pentru publicația „Glavcom”. Modificările în structura personalului TCK au început în toamna anului 2024, ca parte a eforturilor de consolidare a frontului.
Colonelul Vitalii Tkacenko, șeful departamentului de personal al Comandamentului Forțelor Terestre, a declarat că „aproape toți militarii apți din TCK au fost trimiși pe linia frontului”. Numărul exact al militarilor din TCK nu a fost dezvăluit din motive de securitate, informațiile fiind prezentate în procente. În prezent, circa 50% din personalul centrelor de recrutare este format din militari care au fost răniți sau au suferit contuzii în timpul luptelor.
Potrivit surselor din Comandamentul Forțelor Terestre, această reorganizare a fost necesară deoarece, la finalul anului 2024 și începutul lui 2025, nu s-a reușit mobilizarea unui număr suficient de persoane pentru a susține frontul. Statul Major General a ordonat revizuirea efectivelor din unitățile din spatele frontului, inclusiv a celor din toate categoriile de forțe armate, pentru a întări unitățile combatante. Astfel, în lunile noiembrie și decembrie 2024, unitățile de pază ale structurilor din spate au fost „optimizate”: militarii fără probleme de sănătate au fost transferați în infanterie, fiind înlocuiți de veterani răniți sau de bărbați peste 50 de ani, recent mobilizați. Transferurile au afectat inclusiv personalul medical, unitățile de apărare antiaeriană și, în special, foștii angajați ai comisariatelor militare.
În locul celor transferați, în TCK au fost aduși militari care au participat la lupte și au suferit răni sau contuzii, aceștia reprezentând acum jumătate din efectivul centrelor. De asemenea, aproximativ 20% din personalul TCK este format din civili care nu sunt supuși obligației militare, aceștia ocupând poziții precum bucătari, contabili sau juriști.
În ceea ce privește conducerea centrelor TCK, de la începutul războiului la scară largă, toți șefii acestora au fost înlocuiți. Conform Forțelor Terestre, 85% dintre noii comandanți au servit în unități de luptă și au experiență de luptă.
Urmăriți-ne pe Telegram