Exporturile de cereale ucrainene prin România. De ce peste 6.000 de vagoane așteaptă să fie descărcate
Șocul abia acum vine: urmează perioada strângerii recoltei atât în România, cât și în Ucraina, care va cauza o supraaglomerare în ambele țări, a explicat Igor Cobelea, director al Ukrainian Global Trading LNZ Group într-un interviu acordat jurnalistului Marin Gherman pentru Libertatea.
Igor Cobelea este coordonatorul companiei ucrainene care se ocupă pe teritoriul României de transbordarea cerealelor venite dinspre țara aflată în război. Numele companiei este Ukrainian Global Trading LNZ Group.
Strategia URSS creează și azi efecte economice
Ucraina are un ecartament mai lat de cale ferată decât România. O moștenire istorică. „A fost o strategie după cel de-al Doilea Război Mondial să existe diferența de ecartament între România și URSS. Este un subiect strategico-militar, astfel încât în caz de război trenurile să nu poată pătrunde cu încărcături în celălalt stat”, spune Igor Cobelea.
„Sunt doar câteva stații în România, lângă frontieră, care folosesc ecartamentul larg. Acolo vin vagoanele încărcate cu cereale din Ucraina și altele goale din România și are loc transbordarea, adică trecerea produselor dintr-un vagon în altul”, explică specialistul.
„Dacă nu era această diferență de ecartament, vagoanele ucrainene ajungeau cu cereale direct la porturi. Mai mult decât atât, dimensiunile vagoanelor, a podurilor, a tunelurilor, toate diferă”, explică Cobelea, precizând că aceste diferențe tehnice sunt o barieră în calea exporturilor rapide de cereale.
În mod normal la o transbordare planificată din timp se folosesc silozuri și celule de depozitare. Dar nu este cazul Ucrainei și României, spune el.
La Vadul Siret sunt 6.000 de vagoane care așteaptă să fie descărcate
„Din păcate, în cazul Ucrainei și României se folosește transbordarea directă. Trebuie să ajungă în stație ambele vagoane concomitent. Este greu de planificat, trebuie timp, trebuie resurse operative. Adică trebuie să coordonezi procesele din Căile Ferate ale Ucrainei, numite Ukrzalizniția și cele de la CFR”, povestește Igor Cobelea pentru Libertatea, adăugând că la stația feroviară Vadul Siret din Ucraina sunt acum 6.000 de vagoane care așteaptă să fie descărcate.
Directorul Ukrainian Global Trading LNZ Group menționează că a fost susținut de la începutul războiului de CFR Infrastructură și CFR Marfă, care au urgentat aprobările necesare pentru activitatea de transbordare.
Însă metodele folosite pentru transbordarea cerealelor sunt anacronice, după cum le descrie ucraineanul „Nu este o procedură industrială, ci una folosită la nevoie pentru că alta nu există”, spune Cobelea.
Ucraina exporta de 3 ori mai multe cereale decât România
„Ucraina exporta 60-65 de milioane de cereale pe an. România – circa 22 de milioane. 80% din importurile și exporturile ucrainene se desfășurau prin 14 porturi. Acuma totul este blocat. Erau 40 de terminale mari în Ucraina pe lângă porturi care aveau suprafața unei pătrimi dintr-un centru județean mai mare. Acolo sunt celule de depozitare, linii de tren, utilaje, depozite, cisterne. Și nimic nu mai funcționează!”, explică Igor Cobealea.
Infrastructura ucraineană după declanșarea războiului – un râu ce curge invers
Specialistul compară situația din Ucraina cu curgerea apei într-un fluviu. „Izvoarele mici se prefac în pârâiașe, în râuri sau fluvii care se revarsă în mare și la un moment dat, pe neașteptate, apa trebuie să curgă în direcția opusă. Tot așa și infrastructura ucraineană trebuie să funcționeze acum în regim invers, dar nu prea se descurcă fără timp și investiții”, analizează directorul Ukrainian Global Trading LNZ Group.
Sistemul este gândit să funcționeze altfel, de aceea el este supraaglomerat și funcționează mult mai lent.
„Nu putem compara stațiunea Vicșani, unde noi activăm acum, cu un terminal enorm din porturile noastre, care este cât jumătate de municipiu Suceava. Situația nu poate fi schimbată peste noapte, este vorba de proiecte de macroinfrastructură”, spune Cobelea.
Vine și producția românească de cereale
În România în perioada sezonului agricol se observa oricum un deficit de vagoane, locomotive și depozite pentru păstrarea temporară a recoltei. „Imaginați-vă că la acele 20-22 de milioane de tone de cereale din România care produc un deficit de vagoane, se mai adaugă încă 10-20 de milioane de tone din Ucraina! Va fi o supraaglomerare nu numai la intrare în România, ci peste tot!”, menționează Igor Cobelea.
Citește continuarea articolului pe Libertatea.
Urmăriți-ne pe Telegram