A văzut lumina tiparului „Colecția de icoane a Muzeului Transcarpatic de Arhitectură și Trai Popular”
Colecția a apărut în cadrul implementării proiectului internațional „Legături culturale – mobilitate culturală în regiunea de graniță. HUSKROUA/1702/3.1/0040” în cadrul programului de cooperare transfrontalieră ENI Ungaria-Slovacia-România-Ucraina 2014-2020.
Albumul conține ilustrații foto ale mostrelor de pictură cu icoane populare din secolul al XVII-lea și din prima jumătate a secolului al XX-lea, care au fost răspândite în Transcarpatia și se păstrează acum în colecția muzeului. Aici sunt prezentate diferite tipuri de icoane, tehnici de executare a acestora, zona de habitat. Printre acestea: icoane scrise pe lemn, metal, sticlă, hârtie (litografie), pe pânză. Datorită colecției de picturi cu icoane, toată lumea poate nu numai să se familiarizeze cu această formă de artă, ci și să urmărească dezvoltarea, schimbările, tendințele și curentele din regiunea carpatică.
Cartea va fi interesantă pentru etnografi, istorici de artă, cercetători ai artei populare și toți cei interesați de cultura materială a regiunii noastre.
La publicație au lucrat Maryana Megela, director adjunct pentru activități științifice și educaționale, Vasyl Korol, cercetător principal al departamentului de fonduri, fotograful Serhii Hudak și editura Oleksandrei Harkușa.
Cunoscătorii pot primi drept cadou albumul ilustrat al muzeului, dar pentru aceasta trebuie să îndeplinească o mică condiție – să sprijine soldații ucraineni în prima linie și să transfere o contribuție caritabilă în contul scriitorului Andrii Lyubka, angajat în achiziționarea de mașini pentru front.
Contribuția minimă este de 100 grivne. Când primiți cartea, trebuie să afișați sau să trimiteți o captură de ecran sau o chitanță scanată prin Messenger.
Urmăriți-ne pe Telegram