Pășind pe urmele marilor înaintași
Anul 2022 este unul remarcabil pentru doi mari bărbați ai neamului nostru: Simion Reli și Ioan Vască. Ambii originari din satul bucovinean Pătrăuții de Sus sau cum i se spunea pe vreamea lor, Pătrăuții pe Siret. Despre cei doi iluștri pătrăuceni doritorii ar putea găsi câte ceva în monografia savantului Ilie Popescu „Pătrăuții pe Siret – file de istorie și contemporaneitate”, cât și a regretatului folclorist Dragoș Tochiță din Pătrăuții de Sus.
Cel mai important pas spre cunoașterea vieții și operei celor doi cărturari bucovineni se pare că l-a făcut totuși domnul Laurențiu Dragomir din București, directorul Asociației Protecția Patrimoniului, care a studiat și a găst prin arhive date importante din biografa celor doi oameni de vază ai neamului nostru. Sperăm că la rugămintea noastră va dori să trimită aceste date ziarelor noastre românești, pentru ca toți doritorii să cunoască mai bine viața și opera acestor vrednici români bucovineni.
În materialul de față voi relata doar foarte pe scurt despre ambii. Ioan Vască, născut la 10 noiembre 1892, în comuna Pătrăuți, studiile teologice le face la Cernăuți și Oxford. A fost decan și rector la Academia teologică din Cluj. Timp de aproape 2 decenii a fost parohul bisericii „Biserca Icoanei”, având acum hramul Adormirii Maicii Domnului din București. Mormântul său se află chiar în curtea bisericii. A publicat volume de predici, studii, articole… În acest an marcăm 130 de ani de la naștere.
Simion Reli. Un alt remarcabil fiu al Pătrăuților, născut la 25 iulie 1882, și-a făut studiile teologice la Cernăuți, Viena și Leipzig. Profesor și decan al facultății de Teologie din Cernăuți. Director al Arhivelor de Stat din Cernăuți. are publicate peste 70 de titlur ide lucrări științifice. Este înmormântat în cimitirul din Suceava. În acest an marcăm 140 de ani de la naștere.
Deocamdată atât, despre biografia celor doi mari teologi bucovineni. La inițiativa neobostului domn Laurențiu Dragomir, am ajuns la București în aceste zile fierbinți ale lui Gustar. Am găsit mormântul lui Ioan Vască în curtea bisericii Icoanei, bine îngrijit, simplu și frumos, așa cum îi stă bine unei personalități de vază. Împreună cu doamnele Elena Clioț și Natalia Balan, ambele activiste pe tărâmul culturii satului Pătrăuții de Jos, am aprins o lumânare, am păstrat un moment de reculegere, ne-am închinat în biserica încăpătoare unde Ioan Vască a fost paroh. Nu departe se află și schitul Darvari, unde de asemenea ne-am închinat și ne-am rugat pentru pace și bine în Ucraina și pe întreg pământul.
La Sinaia, un loc pitiresc din România, în incinta casei-muzeu a marelui compozitor român George Enescu, a avut loc Conferința și expoziția dedicată lui Ioan Vască, Simion Reli, dar și Ilie Motrescu, fiindcă luna august a fiecărui an este legată de numele poetului-martir din Crasna Putnei.
Tot aici în sala de Conferințe dl Laurențiu Dragomir a ținut un discurs intersant, povestind pe scurt evenimente din viața celor trei remarcabili bucovineni. A urmat vizita la muzeul marelui compozitor George Enescu, unde am aflat și am văzut lucruri de valoare. Cei prezenți au admirat expoziția pregătită de dl Laurențiu, au ascultat relatările acestuia, dar și a doamnelor, lucrătoare la acest muzeu. Se pare că marii bărbați ai neamului: George Enescu, Ilie Motrescu, Simion Reli și Ioan Vască s-au întâlnit aici fiind pomeniți cu atâta emoție și sinceritate. Eu, poate întâmplător, dar poate nu, l-am pomenit în lista lor și pe marele Eminescu. Gândindu-mă a câta oară ce oameni a avut de-a lungul secolelor neamul nostru.
Urmează ca până la finele acestui an să ajungem neapărat și la mormântul lui Simon Reli din Suceava, iar la biblioteca județeană să se amenajeze și o expoziție dedcată acestor doi pătrăuceni, ce nu trebue dați utării. Deja am vorbit despre aceste lucruri cu dl director Gabriel Cărăbuș.
Vizita noastră în România a continuat mai departe pe drumurile regești. Or, atât la București, Balcic, Sinaia, am fost pe urmele rămase pe vecie prin aceste locuri istorice de cea care a fost din toate timpurile regina Maria a României. Alături de ea și întreaga casă regală, despre care am avut ocazia să aflăm atâtea lucruri frumoase, vizitând castelul din Balcic, Bulgaria, admrând castelul Peleș din Sinaia, dar și muzeul Palatului Cotroceni din București.
Îi mulțumim domnului Laurențiu Dragomir că a făcut tot posibilul să ajungem pe aceste locuri, cât și pentru buna organizare și desfășurare a manifestărilor istorico-cultural-omagale dedicate bucovinenilor noștri.
Urmează ca materialele despre cei doi iluștri teologi pătrăuceni să ajungă în liceele, bibliotecile, muzeele comunei Pătrăuți, iar la dorință pot fi fotografiate și reproduse și pentru alte localități din Nordul Bucovinei.
Despre poetul Ilie Motrescu vom mai vorbi pe parcurs, atât la general, cât și după manifestarea ce va avea loc la Crasna sa natală în toamna acestui an.
Este de datoria noastră a tuturor celor care trăim pe aceste meleaguri mioritice, chiar în ciuda greutăților prin care trecem, să facem tot posiblul și imposibilul ca marii oameni ce au trăit și activat pe aceste meleaguri, dar și oriunde în altă parte, să nu fie dați uitării. În acest contecst Asociația Protecția Patrmoniului din București, condusă de dl Laurențiu Dragomir merită toată stima și considerațiunea noastră. Tot prin intermediul acestei Asociații se reconstruiește o casă-muzeu la Pătrăuții de Jos, s-a organizat o cameră muzeu dedicată poetului Ilie Motrescu la Crasna, se organzează măsuri comemorative, expoziții, prezentări de carte, întâlniri cu oameni de valoare, se vizitează locuri istorice, religioase, muzeografice, culturale, turistice din patria istorică, dar și din alte părți ale lumii unde au fost și sunt români. Sperăm că aceste activități vor continua. Doamne ajută!
Eleonora Schipor,
profesoară, scriitoare, vicepreședinta Societății regionale GOLGOTA,
membră a Uniunii muzeografilor din Ucraina
Urmăriți-ne pe Telegram