A fost lansată cartea „Legende, mituri, povești și obiceiuri ale grupurilor etnice din Bucovina”
La Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava s-a desfășurat simpozionul internațional „Patrimoniul cultural imaterial al etniilor din județul Suceava și regiunea Cernăuți”, în cadrul căruia a fost lansată cartea „Legende, mituri, povești și obiceiuri ale grupurilor etnice din Bucovina”.
Simpozionul a fost organizat de Fundația de Caritate și Întrajutorare „Ana”, care este lider în proiectul „Tezaurul Etnic Special al Bucovinei ”, cod EMS ENI 2 SOFT/2.1/46, finanțat de Uniunea Europeană prin Programul Operațional Comun Romania-Ucraina 2014-2020, intermediul Instrumentului European de Vecinătate (ENI), prioritatea „Restaurarea siturilor culturale și istorice care sporesc potențialul turistic transfrontalier al zonei eligibile”.
La eveniment au participat reprezentanți ai etniilor din nordul și sudul Bucovinei, reprezentanți ai BRCT Suceava, jurnaliști, oameni de cultură din Ucraina și România.
Președintele Fundației de Caritatea și Întrajutorare „Ana”, Nelu Todireanu, a povestit despre proiectul pe care-l implementează în colaborare cu Liga Tineretului Român „Junimea” din regiunea Cernăuți, Asociația Juventus Suceava și Centrul Media BucPress din Cernăuți, menționând că, în pofida pandemiei și a războiul din Ucraina, asociațiile implicate reușesc cu succes să finalizeze activitățile propuse.
Cartea „Legende, mituri, povești și obiceiuri ale grupurilor etnice din Bucovina”, prezentată de prof. univ. Florin Pintescu, bazată pe activitățile de cercetare și documentare realizate în România de Asociația Juventus și în Ucraina de Centrul Media BucPress, include informații despre patrimoniul cultural imaterial al 5 etnii din regiunea Cernăuți și 7 etnicii din județul Suceava.
Vorbind despre toleranța bucovineană, prof. univ. Florin Pintescu, decanul Facultății de Istorie și Geografie a USV, a precizat că aceasta a fost surprinsă admirabil de marele istoric sas originar din România – Adolf Armbruster, care arăta textual că la o masă unde se juca Tarock în Bucovina (joc de cărţi astăzi puţin cunoscut aici) puteau fi auzite până în 1918 circa 4 limbi, preotul român stând alături de pădurarul ucrainean, farmacistul polonez, învăţătorul neamţ sau micul negustor evreu.
Despre activitățile realizate de Centrul Media BucPress în cadrul proiectului finanțat de UE și despre cartea „Legende, mituri, povești și obiceiuri ale grupurilor etnice din Bucovina”, la scrierea căreia a participat personal, a vorbit președintele acestei asociații, Marin Gherman, lect. univ. asociat USV, care a precizat că speră foarte mult ca după instaurarea păcii în Ucraina, elementele culturii imateriale a etniilor din Bucovina să devină „importante atracții turistice într-o nouă Europă Unită”.
Politologul și istoricul cernăuțean Serghei Hakman a menționat rolul foarte important al culturii în perioada crizelor și a cataclismelor geopolitice. El a arătat că Bucovina are un farmec aparte și o solidaritate de admirat care a fost văzută în special în perioada valului mare de refugiați din Ucraina, care au fost primiți cu foarte multă prietenie și căldură în județul Suceava, dar și în întreaga Românie.
Au luat cuvântul reprezentanții societăților pentru cultura minorităților naționale din România, care au adus mulțumiri echipei de proiect pentru munca depusă.
Merită menționat faptul că în cadrul proiectului au avut loc 2 activități de cercetare, documentare și conservare a patrimoniului cultural imaterial al 7 etnii din județul Suceava și al 5 etnii din regiunea Cernăuți; vor fi propuse și dezvoltate 5 produse și servicii turistice culturale tradiționale multietnice comune din județul Suceava și regiunea Cernăuți, vor fi publicate 2 baze de date cu patrimoniul cultural imaterial cu potențial turistic, va difuzat la tv filmul documentar „Patrimoniul cultural imaterial al etniilor din județul Suceava și regiunea Cernăuți, element inedit în dezvoltarea turismului transfrontalier”, 12 filme documentare de promovare a patrimoniului cultural imaterial al etniilor din județul Suceava și regiunea Cernăuți; organizarea unei mese rotunde cu tema ”Valorificarea patrimoniului cultural imaterial al etniilor din județul Suceava și regiunea Cernăuți prin produse și servicii turistice comune”, organizarea unui târg interetnic, desfășurarea unei ample campanii de promovare în presă și rețelele de socializare.
Sâmbătă și duminică, 17-18 septembrie, începând cu ora 14-00, în parcarea Shopping City Suceava se va desfășura festivalul „Tezaurul cultural imaterial multietnic”. Evenimentul va promova patrimoniul cultural al etniilor din județul Suceava și din regiunea Cernăuți. Vă așteptăm cu drag!
Urmăriți-ne pe Telegram