O comună din regiunea Cernăuți a luat decizia să sărbătorească Crăciunul pe 25 decembrie
Într-una din comunele regiunii Cernăuți a avut loc o ședință a enoriașilor bisericii ortodoxe.
Duminica, 13 noiembrie, comunitatea religioasă a Bisericii Acoperământul Maicii Domnului a satului Mamaivți (Mămăiești) s-a adunat pentru a discuta o chestiune importantă referitoare la data sărbătorii Crăciunului.
Despre acest fapt a declarat Hristina Marciuk pe pagina sa de Facebook, director adjunct al Departamentului de Dezvoltare Regională al Administrației Militare Regionale Cernăuți, scrie BucPress, cu referire la ACC.
„La întâlnirea sa, comunitatea a decis în unanimitate să treacă la Noul calendar Iulian (care este asemănător calendarului gregorian) și să sărbătorească Crăciunul pe 25 decembrie, ca și restul lumii”, spune postarea Hristinei Marciuk.
În plus, de fapt, atât ortodocșii cât și catolicii sărbătoresc Crăciunul în aceeași zi – 25 decembrie. Cu toate acestea, ei fac acest lucru, în cea mai mare parte, conform diferitelor calendare. În Occident, mai ales după calendarul gregorian, și, de exemplu, în Rusia, Georgia, Serbia și Ucraina, un număr mare de credincioși îl sărbătoresc după calendarul Iulian.
De unde a apărut devizarea aceasta?
Cu mult timp în urmă, Iulius Caesar a introdus calendarul iulian, aproape la fel cu cel modern. Totul părea perfect, dar calendarul nu era tocmai exact. De fapt, Pământul se învârte în jurul Soarelui cu aproximativ 12 minute mai încet decât credeau vechii romani. Calendarul a început să se schimbe. Crăciunul a început să se apropie încet de primăvară, iar Paștele la vară! În 1500 de ani, Calendarul Iulian a rămas în urmă cu până la 10 zile. Apoi, din punct de vedere istoric, a apărut o situație în care oamenii de rând au început să trăiască după noul stil (Calendarul Gregorian), iar biserica a continuat după vechiul (Calendarul Iulian). Inexactitatea bisericii – Calendarul Iulian – s-a adâncit de-a lungul anilor. Acum sunt până la 13 zile. Deci, când catolicii și un număr mare de creștini ortodocși sărbătoresc Crăciunul pe 25 decembrie conform Calendarului Gregorian, este doar 12 decembrie conform Calendarului Iulian. Un număr semnificativ de ortodocși ucraineni și greco-catolici trebuie să aștepte încă 13 zile pentru a sărbători Nașterea lui Hristos. Deci, când 25 decembrie ajunge în sfârșit în Calendarul Iulian (bisericesc), este deja 7 ianuarie în Calendarul Gregorian, după care trăiește cea mai mare parte a lumii. Și în 2101, din cauza inexactității calendarului iulian, Crăciunul va cădea pe 8 ianuarie!
Mitropolitul Epifanie al Kievului a declarat în 2019 despre ceea că credincioșii pot sărbători Crăciunul după Calendarul Gregorian pe 25 decembrie.
Între timp, ierarhii bisericești se tem că trecerea la un nou calendar (Gregorian) poate provoca confruntare și dezbinare în rândul credincioșilor ucraineni.
Urmăriți-ne pe Telegram