Mulțumim României pentru că e atât de aproape de noi
03.12.2022
0
650 Afișări
E încă sărbătoare în sufletele noastre, ne mai vibrează în inimi cuvintele ”La mulți ani, România!”. Am spus și am scris nu o dată că pentru noi, românii băștinași din afara granițelor, România e cu totul altfel decât a celor din Țară. Spre deosebire de cei care nu știu ce înseamnă să ai o Patrie istorică, nouă ne este dragă România și nu-i înțelegem pe conaționalii care caută o strungă să fugă cât mai departe. Am privit cu dor dincolo de sârma ghimpată, când ne despărțeau ziduri de nepătruns.
Știu cum plângeau părinții când auzeau o vorbă românescă la radio, cum aprindeau o lumânare și flacăra se stingea de la lacrimile lor, când le venea vestea că dincolo le-a murit o soră, un frate, un părinte. Ne-a fost dragă România când încă nu venea la noi cu atâta generoasă susținere. Însuși faptul că exista pe hartă ne era un reper pentru a rezista vicisitudinilor istoriei. Trăind sub vremuri, vorba cronicarului, simțim pe viu, nu doar din cărți și mărturiile generațiilor trecute, dezastrul războiului. De fapt, începând cu anul 1940, n-au fost nicicând timpuri prea bune pentru românii înstrăinați.
Am rezistat, având Patria istorică aproape. E întocmai cum am auzit de la secretarul de stat al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, Gheorghe –Florin Cârciu, în timpul vizitei din luna mai a.c. la Cernăuți: ”Numai împreună putem fi buni români”. În aceste zile tragice pentru Ucraina susținerea din partea statului și poporului român se manifestă prin diverse modalități – ajutor umanitar cu medicamente și produse alimentare, adăpostirea refugiaților. Oprirea agresiunii și instaurarea păcii sunt obiective prioritare, însă aceasta nu înseamnă că trăim numai cu pâine și la pâine, că am abandonat interesele noastre naționale.
De aceea e foarte important și ne bucură susținerea proiectelor de interes național pentru comunitatea românească din regiunea Cernăuți, precum și a tuturor românilor din Ucraina. În special, Societatea ”Golgota” a Românilor din Ucraina este recunoscătoare și mulțumește DRP pentru contribuția la îmbogățirea colecției bibliotecii cu două cărți și două filme, ce-și au drept obiectiv cercetarea tragediilor trecutului și popularizarea adevărului despre suferințele românilor din actuala regiune Cernăuți. Comemorând 80 de ani de la deportările în masă ale românilor din regiunea Cernăuți în Siberia și Kazahstan, am lansat volumul ”Neamul nostru de martiri”, inițiind astfel colecția Bibliotecii ”Golgota”, care include investigații și documentare pe teren, cercetări în arhive, materializate și în cele două filme ale președintelui Vasile Rauț – ”Cireșe amare” și ”Mărturisesc supraviețuitorii foametei”. Datorită susținerii DPR a apărut un nou volum, ”Tragice despărțiri, cutremurătoare întâlniri”, despre catastrofala risipire a românilor nevoiți în primii ani de ocupație să-și părăsească vetrele natale.
Vedem astăzi că acest subiect dureros al refugiului revine în actualitate, suntem martorii unor drame cutremurătoare ale refugiaților din regiunile ucrainene unde au loc lupte crâncene. Reapar istorii de viață ce reflectă solidaritatea românilor față de oamenii năpăstuți de război. Câteva milioane de ucraineni s-au refugiat în țările UE, dintre care sute de mii în România. Românii din ținutul Cernăuților mai poartă în suflet, ca pe o rană vie drama refugiul din 1940-1941.
A doua carte, tipărită în baza proiectului, transmite un mesaj dintr-o lume mistuită de suferinţe, vine cu mărturii despre cum Eminescu ne menține ființa națională. Mesajul ”iubit și răstignit la Cernăuți” și-a găsit expresie în conținutul cărții intitualte ”Veșnic adăpost al ființei noastre”. La Cernăuți, mai mult decât oriunde, apropierea de Eminescu îi face pe români mai puternici, mai rezistenţi în faţa încercărilor de moarte.
Urmăriți-ne pe Telegram