Departamentul de Stat al SUA – Absența alimentării exerne cu energie ar putea duce la un accident nuclear la centrala Zaporijjia
Departamentul de Stat al SUA a declarat despre necesitatea de a asigura alimentarea neîntreruptă cu energie electrică a centralelor nucleare din Ucraina, deoarece absența acesteia ca urmare a bombardării ar putea duce la un accident nuclear.
Despre acest lucru a declarat adjunctul asistentului secretarului de stat al SUA pentru securitate internațională și neproliferare nucleară, Ann Ganzer, relatează Ukrinform cu referire la Vocea Americii.
“Atacurile cu rachete rusești deconectează alimentarea externă cu energie a centralelor nucleare ucrainene și consecințele pot fi periculoase – se pot opri reactoarele. Sursa externă de alimentare cu electricitate este necesară pentru funcționarea în siguranță a centralelor nucleare, în caz contrar e posibil un accident nuclear. Atacurile cu rachete trebuie oprite”, a declarat reprezentantul Departamentului de Stat.
Ea și-a exprimat convingerea că rușii vizează în mod deliberat infrastructura energetică și a numit acțiunile lor inacceptabile.
”Este destul de evident că cel mai mare obiect al atacurilor rusești este infrastructura energetică a Ucrainei. Suntem foarte îngrijorați de faptul că rachetele și dronele rusești distrug infrastructura electrică civilă în toată țara, dezactivând echipamentele care furnizează energie electrică, căldură și apă. Aceste atacuri sunt inacceptabile. Sunt o continuare rușinoasă a războiului brutal și nejustificat al Rusiei împotriva Ucrainei, în special împotriva poporului ucrainean”, a spus Ganzer. Ea a subliniat că SUA consideră centrala nucleară Zaporijjia și energia electrică produsă acolo ca fiind ucraineană.
“Susținem eforturile Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) și ale directorului general Grossi privind protejarea acestei centrale. Utilizarea armelor nucleare ar fi pur și simplu în afara oricăror limite”, a adăugat ea.
În răspunsul adjunctului asistentului secretarului de stat al SUA pentru securitate internațională și neproliferare nucleară la întrebările jurnaliştilor cu privire la explozia gazoductului Nord Stream-2, Genzer a remarcat că orice infrastructură energetică ar putea deveni ţinta unui potenţial atac.
”Infrastructura energetică din alte zone, de asemena, poate fi ținta atacurilro… Ar trebui să protejăm infrastructura energetică a Ucrainei”, a declarat Ann Ganzer.
Potrivit unei informații difuzate de Ukrinform, directorul general al AIEA, speră să ajungă la un acord cu Rusia și Ucraina privind crearea unei zone de siguranță fizică și nucleară în jurul centralei nucleare Zaporijjia până la sfârșitul anului.
Urmăriți-ne pe Telegram