25% dintre ucraineni riscă să dezvolte afecțiuni psihice grave din cauza războiului cu Rusia
Un sfert din populația Ucrainei riscă să dezvolte afecțiuni psihice grave din cauza războiului cu Rusia, care durează de aproape un an, a relatat pentru Reuters, Michel Kazachkin, consilier special al Oficiului Regional European al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
Potrivit acestuia, războiul din Ucraina nu numai că este complicat de lipsa echipamentului medical și a personalului, dar a creat și o amenințare gravă la adresa sănătății mintale.
„Conform estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății, în prezent, fiecare a patra persoană din Ucraina este expusă riscului de a dezvolta tulburări mintale grave”, a spus Kazachkin.
Descriind o vizită recentă la Dnipro, Ucraina, Kazachkin a spus că a văzut zeci de militari internați în spital cu „anxietate acută, depresie și tulburări mintale”.
“Sănătatea mintală devine principala problemă a îngrijirii sănătăţii în Ucraina. Războiul şi consecinţele acestuia au dus la o creştere a utilizării substanţelor psihoactive permise şi interzise”, a subliniat Kazachkin.
După cum notează Reuters, el a adăugat, de asemenea, că criza de sănătate din Ucraina este de așteptat să se răspândească în alte părți ale Europei de Est și Asiei Centrale. Motivul pentru aceasta este „declinul economic din Rusia, a cărei economie este strâns legată de economia multor alte foste republici sovietice”.
Urmăriți-ne pe Telegram