Evelina Gudan, care zidește acasă minunile în limba română
Am renunțat de ceva vreme să mai pierd timpi prețioși citind rubrici despre personalități senzaționale, despre VIP-uri cu ștaif: nu aș fi gândit niciodată că, pentru a deveni personaj de articol, nu mai este cazul să fii acel înțelept cu o desagă de fapte bune pe umeri, ci, dimpotrivă, cu cât îți este mai extravagantă vestimentația sau cu cât gândirea ta eclipsează prin prostie pură, cu atât cresc șansele de a deveni vedeta-vedetelor la televizoarele din sufragerii sau în paginile de ziar și de a produce acolo vizualizări „câte în lună și stele”.
Pentru mine adevărata valoare nu o constituie cei care bifează turistic cele 7 Minuni ale Lumii (pozându-și obligatoriu iubirea turistică pe Facebook!), ci ceilalți – care aleg să rămână Acasă pentru a zidi propriile minuni. Nu neg. Are fiecare țară farmecul său… Dar cea în care te-ai născut (cu granițe câteodată mai mari, câteodată mai mici) va rămâne pentru totdeauna fără egal.
Astăzi e despre CINEVA care merită! În alte condiții, personajul meu ar fi trebuit să ne privească de pe toate coperțile publicațiilor românești din Bucovina. Situația din țară însă indică alte priorități. Astfel, micile victorii – ale micilor oameni – rămân mici, dar piloni fermi în consolidarea a tot ceea ce a fost, ce este încă, ce (poate) va mai fi – românesc la Cernăuți. Astăzi este despre CINEVA care niciodată nu abdică de la principii – dar care știe să asculte. Despre CINEVA care are atâta drag de Eminescu și care fredonează în micile sale răgazuri versurile fără egal din „Pasărea Colibri”. Astăzi este despre CINEVA care poartă o modestie cât e universul de mare și despre CINEVA care susține că cel mai frumos drum din lume parcurs este cel de Acasă la Mănăstirea Putna; și înapoi.
Permiteți-mi să v-o prezint pe Evelina Gudan – deținătoarea Locului I la Olimpiada Raională și Regională de Limba Română (Ucraina) în anul școlar 2022-2023. I se mai spune Eva – nume atribuit printr-o educație religioasă aleasă, oferită cu generozitate de către părinți. Este elevă în clasa a IX-a B la Liceul din localitatea Dranița – o instituție de învățământ cu ambiții mari, la care orele de română sunt predate de către Profesoara-Legendă, doamna Raisa Duminică. Evelina se exprimă prin adjective la superlativ despre întregul Corp Didactic al Școlii și ține să împărtășească și formula reușitei sale: succesul de la școală îl constituie suma eforturilor coordonate între profesor și elev.
Niciun cuvânt despre dificultatea temelor pentru acasă făcute la flacăra lumânării. În schimb, monologul Evei despre plăcerea lecturii, fie și la lumina candelei, copleșește profund.
Evelina are ambiții. Se vede studentă la Universitatea din Cernăuți. Și se mai vede profesoară… La Liceul din satul natal, bineînțeles – locul ce constituie o minune, cea mai adevărată dintre toate, pentru Olimpica de la Română!
Vorba unui clasic: ”Și merităm cu toții aplauze la scenă deschisă măcar o dată în viață!”. Profesorii Evelinei merită! Familia Evelinei merită! Iar Evelina merită cel mai mult! Pentru că nu a renunțat niciodată să creadă în propriile victorii prin propria limbă. Pentru că nu a renunțat niciodată să își zidească Acasă minunile proprii în limba română.
Dorina POPESCU,
pentru Agenția BucPress din Cernăuți
Urmăriți-ne pe Telegram