În Ucraina Ziua Femeii ar putea fi sărbătorită pe 25 februarie, iar Ziua nașterii poetului Taras Șevcenko va fi liberă
1 mai – Ziua Muncii și 9 mai – Ziua Victoriei asupra nazismului în cel de-al Doilea Război Mondial ar trebui eliminate de pe lista sărbătorilor și zilelor libere.
Rada Supremă a Ucrainei a înregistrat un proiect de Lege privind modificarea Codului Legilor Muncii din Ucraina și stabilirea sărbătorilor ucrainene, cu care se propune sărbătorirea Zilei Femeii din Ucraina pe 25 februarie.
Textul proiectului de lege (nr. 9009) este publicat pe site-ul Parlamentului. Proiectul de lege al grupului de deputați propune ca în lista sărbătorilor legale și zilelor nelucrătoare, în loc de 8 martie – Ziua Internațională a Femeii, 25 februarie să fie sărbătorită ca Ziua Femeii Ucrainene (Ziua Ucrainencei – ziua de naștere a poetesei Lesea Ukrainka).
1 mai – Ziua Muncii și 9 mai – Ziua Victoriei asupra nazismului în al Doilea Război Mondial se propune să fie eliminate din această listă. În schimb, deputații propun să includă 9 martie – Ziua de naștere a lui Taras Șevcenko, precum și sărbătorirea Zilei Mamei în a doua duminică a lunii mai.
În nota explicativă a proiectului de lege, se observă că „8 martie, așa-numita „Ziua Internațională a Femeii”, instituită de regimul ocupant de la Moscova pentru a-și populariza propria viziune asupra rolului și locului femeii, este încă. desemnată ca zi liberă la nivel de stat”.
„Dimpotrivă, considerăm că este mai oportun să sărbătorim Ziua femeii ucrainene la data nașterii celui mai faimos scriitor și personalitate publică ucraineană – Lesya Ukrainka, și anume 25 februarie. În schimb, în martie este necesar să sărbătorim memoria Marelui Kobzar Taras Șevcenko de ziua lui, 9 martie”, au explicat autorii proiectului de lege.
În plus, notează ei, „pentru a evita pierderile economice datorate unei alte zile libere, ar trebui eliminate alte vestigii comuniste – în primul rând 1 mai (Ziua Muncii), care a fost folosită pentru propagandă în Uniunea Sovietică și al treilea Reich (unde era și sărbătoare oficială)”.
„De aceea, logica interzicerii ideologiilor totalitare presupune privarea acestei zile de statutul ei special. În schimb, la nivel oficial, ar trebui să recunoaștem Ziua Mamei, care este sărbătorită în mod tradițional de ucraineni de peste o sută de ani. Ea cade în a doua duminică a lunii, ceea ce elimină problemele cu pierderi pentru economie”, se arată în nota explicativă.
De asemenea, potrivit deputaților, în luna mai, ar trebui să scăpăm de „vestigiile trecute privind celebrarea Zilei Victoriei asupra nazismului în cel de-al Doilea Război Mondial” pe 9 mai, care este folosit de regimul de la Moscova ca principală justificare ideologică a agresiunii sub sloganurile „luptei împotriva nazismului și fascismului”.
„Sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial pe frontul european este sărbătorit în întreaga lume pe 8 mai. Cu toate acestea, în alte țări nu este o sărbătoare, ci o zi de doliu pentru memoria a zeci de milioane de morți”, se arată în textul documentului.
Astfel, potrivit autorilor proiectului de lege, este necesar să se lase doar Ziua Comemorării și Reconcilierii pe 8 mai, fără zi liberă, așa cum este prevăzut de Decretul prezidențial nr. 169/2015 „Cu privire la măsurile de sărbătorire a 70 de ani de la Victoria asupra nazismului în Europa în 2015 și 70 de ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial” din 24 martie 2015.
Deputaații consideră că ziua liberă ar trebui mutată de la 14 octombrie la 1 octombrie, iar 7 ianuarie să fie zi lucrătoare, deoarece bisericile ucrainene trec la calendarul gregorian.
Urmăriți-ne pe Telegram