Sfătosul bunic din Humulești…
Deși e alb afară, totuși calendaristic primăvara vine. Iar prima zi a primei luni de primăvară ne vine cu multașteptatul Mărțișor. Dar ne vine și cu ziua de naștere a celui mai mare povestitor român Ion Creangă. Or, nu există român care să nu fi citit și auzit, admirat ș zâmbit la citirea sau vizionarea minunatelor povești ale vestitului humuleștean.
Mulți dintre noi au avut fericita ocazie de a vizita casa muzeu din Humulești, județul Neamț, România, ba și să admire parcul de vizavi cu poveștile ce ne-au făcut copilăria atât de frumoasă. Tot aici se află și muzeul cu obiecte vechi și frumoase, ce ne duc cu gândul la acele vremuri când Nică fugea la scăldat, vara, sau mergea la colindat, iarna, sau mai dădea câte o raită pe la cireșe, sau se mai răzbuna pe pupăza din tei, sau mai făcea câte și mai câte…
Iar prietenia dintre cei doi mari clasici ai neamului nostru Mihai Eminescu și Ion Creangă a ajuns subiect de filme și amintiri ale contemporanilor, un model de adevărată prietenie, cum poate fi doar între niște oameni deosebiți.
În fiecare an pe lângă tradiționalele mărțișoare, pregătim la liceul din Cupca și expoziții dedicate marelui povestitor. De asemenea, elevii noștri recită și versuri de, dar și dedicate celor trei mari clasici: Mihai Eminescu, Ion Creangă, Vasile Alecsandri, atât de ziua Internațională a limbii materne, cât și de ziua mondială a poeziei, atât pe 21 februarie, cât și pe 21 martie. Dar, oricând îi aducem drept exemplu pe marii noștri înaintași, printre care un loc de cinste îl ocupă, Ion Creangă.
În biblioteca mea personală, bineînțeles că și-a găsit, un loc de cinste, sfătosul bunic din Humulești, cum l-a numit un alt cunoscut poet basarabean. În afară de setul de ziare, am mai multe cărți de și despre Ion Creangă, fotografii cu căsuța de la Humulești, dar și „bojdeuca” din Țicău, din Iași, unde a locuit scriitorul, ba l-a găzduit o vreme și pe marele nostru poet.
Deși cunosc aș spune pe dinafară toate poveștile, amintirile, chiar și versurile pe care le-a scris, cu plăcere, ori de câte ori am posibilitate și dorință le recitesc. Cu aceeași plăcere vizionez și toate filmele documentare și artistice despre Creangă, Eminescu, alți mari oameni ai neamului nostru, de la care oricând avem și trebuie să învățăm atâtea lucruri bune.
Eleonora Schipor
P.S. În imagini: o fotografie mai veche de la Humulești; expoziția mea personală dedicată marelui clasic Ion Creangă
Urmăriți-ne pe Telegram