Evenimente deosebite organizate la Cernăuți și Straja cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la trecerea la cele veșnice a marelui istoric Dimitrie Onciul
La sfârșitul acestei săptămâni, la Cernăuți și Straja (județul Suceava) vor fi organizate o serie de evenimente deosebite dedicate marelui istoric Dimitrie Onciul (1856 – 1923), personalitate de referință pentru cultura română și comunitatea istorică a românilor din Cernăuți, cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la trecerea sa în eternitate.
Sâmbătă, 18 martie 2023, la ora 11.00, va avea loc slujba de pomenire la mormântul lui Dimitrie Onciul din Cimitirul românesc de la Horecea, orașul Cernăuți. Organizatorii principali ai evenimentului sunt Departamentul pentru Românii de Pretutindeni și Consulatul General al României la Cernăuți.
În cadrul evenimentului va avea loc sfințirea criptei marelui înaintaș, restaurată de în cadrul unui proiect implementat de Asociația pentru Protecția Patrimoniului București, cu sprijinul Societății „Golgota” a românilor din Ucraina.
De asemenea, la Palatul Național al Românilor din Cernăuți va avea loc o expoziția de documente de arhivă și fotografii ce prezintă viaţa şi activitatea cărturarului, dar și o masă rotundă.
În aceiași zi, la ora 16.00, la Căminul Cultural Straja, județul Suceava, va fi organizată sesiunea de comunicări și discuții „Dimitrie Onciul – Istoric, Profesor, Fondator, Patriot”, urmată de un moment artistic prezentat de grupul vocal „Străjerii Datinilor”.
Duminică, 19 martie 2023, la ora 09.00, la Parohia „Adormirea Maicii Domnului” Straja va fi săvârșită Sfânta Liturghie Arhierească și slujba de pomenire a marelui istoric Dimitrie Onciul.
Luni, 20 martie 2023, la ora 12.00, la sediul Primăriei comunei Straja va avea loc o ședință solemnă a Consiliului Local al comunei Straja.
Dimitrie Onciul s-a născut la data de 26 octombrie 1856 la Straja și a decedat la data de 20 martie 1923. El a fost un istoric român, membru titular al Academiei Române.
A studiat la Universitatea din Cernăuți și la Universitatea din Viena. A fost profesor la Universitatea din București și director al Arhivelor Statului, a fost primul președinte al Comisiei consultative heraldice. A întemeiat școala critică în istoriografia românească. S-a ocupat de problema originii românilor, demonstrând argumentat formarea poporului român pe o arie întinsă de ambele părți ale Dunării și respingând teoria migrațiunii medievale a românilor din Peninsula Balcanică emisă de unii istorici austrieci ca Franz Josef Sulzer, Eduard Robert Rösler sau Johann Christian von Engel. A demonstrat, pe bază de documente, că formarea statelor feudale românești a fost o urmare firească a dezvoltării vechilor formațiuni politice locale, combătând teoria neștiințifică a „descălecatului”.
Urmăriți-ne pe Telegram – https://t.me/bucpress
Urmăriți-ne pe Telegram