În regiunea Cernăuți locuiesc peste 1.400 cetățeni, participanți la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl
Astăzi se împlinesc 37 de ani de la accidentul nuclear de la Cernobîl. A fost cel mai grav eveniment nuclear din istorie şi a servit drept exemplu de nerepetat pentru cum un stat nu reuşeşte să poarte grija propriilor cetăţeni într-o situaţie de criză majoră.
La 26 aprilie 1986, la ora 1:23:47, a avut loc o explozie la centrala nucleară de la Cernobîl, în timpul unei încercări de oprire a reactorului nr.4 pentru a efectua reparații. Două explozii puternice au distrus complet reactorul și au declanșat un incendiu care a distrus sala mașinilor.
În Ucraina, aproape 2,6 milioane de oameni din peste 2.000 de localități au suferit de efectele radiațiilor, mulți dintre ei pierzându-și viața din cauza acestora.
Până la sfârșitul verii anului 1986, peste 90.000 de oameni au fost evacuați din zona de contaminare, iar 81 de localități au devenit pustii.
Peste 600.000 de oameni au participat la operațiunile de lichidare a consecințelor accidentului nuclear, luptând cu flăcările și curățând zona contaminată.
Potrivit autorităților din regiunea Cernăuți, în ținutul nostru locuiesc 1.457 de participanți la lichidarea consecințelor accidentului de la Cernobîl.
Urmăriți-ne pe Telegram – t.me/bucpress