Ministrul de Externe al Ungariei: Dacă Ucraina nu exclude OTP Bank de pe lista sponsorilor de război, Ungaria va bloca noile sancțiuni împotriva Federației Ruse
Budapestei îi va fi greu să cadă de acord cu UE cu privire la introducerea de noi sancțiuni împotriva Rusiei din cauza faptului că Ucraina a inclus OTP Bank pe lista sponsorilor internaționali ai războiului.
Euronews scrie despre acest lucru, referindu-se la declarația ministrului de externe al Ungariei, Peter Szijjártó, pe care a făcut-o la o întâlnire informală a miniștrilor de externe ai UE în Suedia.
“Este scandalos și inacceptabil faptul că OTP Bank a fost inclusă pe lista sponsorilor internaționali ai războiului din Ucraina. Este ciudat. Este scandalos. Este revoltător”, a spus șeful Ministerului Afacerilor Externe al Ungariei.
Szijjártó a adăugat că activitatea instituției financiare respectă standardele și legislația internațională. În același timp, el a subliniat că includerea pe listă poate afecta și sancțiunile UE împotriva Rusiei.
“Am explicat clar la întâlnirea miniștrilor de externe că ne va fi foarte greu să începem chiar negocierile privind cel de-al 11-lea pachet de sancțiuni cât timp OTP Bank se află pe această listă ucraineană. Cerem ca ucrainenii să o excludă de pe această listă”, a spus el.
Pe 4 mai, Agenția Națională pentru Prevenirea Corupției din Ucraina a adăugat Banca Ungară OTP pe lista sponsorilor internaționali de război datorită sprijinului său pentru agresiunea rusă în Ucraina. Motivul acestei decizii este poziția conducerii băncii de a continua operațiunile în Federația Rusă și recunoașterea efectivă a așa-numitelor „republici populare” Donețk și Lugansk.
Relațiile dintre Ucraina și Ungaria au rămas tensionate din cauza poziției guvernului ungar cu privire la sancțiunile împotriva Rusiei. În special, țara nu a susținut întărirea restricțiilor împotriva sectorului rusesc de petrol și gaze.
În iunie 2022, un consilier principal al prim-ministrului ungar Viktor Orbán a spus că UE ar trebui să înceteze să impună sancțiuni Rusiei pentru invadarea Ucrainei și, în schimb, să caute o încetare a focului și să înceapă negocierile.
Orban a spus mai târziu că Occidentul ar trebui să înceteze să mai înarmeze Ucraina și să se concentreze asupra unei reglementări pașnice. Purtătorul de cuvânt al ministerului, Oleg Nikolenko, a menționat că a doua zi după vizita ministrului de externe al Ungariei la Moscova, unde a cerut creșterea volumului livrărilor de gaze rusești, Orban și-a reînnoit retorica despre ineficacitatea sancțiuni împotriva Federației Ruse.
Potrivit presei maghiare, la 21 septembrie 2022, la o întâlnire închisă cu parlamentarii, Orbán a spus că UE ar trebui să-și ridice sancțiunile împotriva Rusiei până la sfârșitul acestui an, deoarece acestea dăunează europenilor înșiși mai mult decât Rusiei. De asemenea, pentru o lungă perioadă de timp, Ungaria s-a opus acordării de 18 miliarde de finanțare a UE Ucrainei.
Pe 18 noiembrie anul trecut, ministrul Afacerilor Externe al Ungariei, Péter Szijártó, a calificat drept ineficiente sancțiunile anti-ruse ale UE și a cerut demisia liderilor țărilor UE care au susținut restricțiile.
În același timp, potrivit institutului sociologic Publicus, în Ungaria crește nemulțumirea față de cursul pro-rus al guvernării lui Viktor Orban.
Șeful Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a spus că atitudinea Ungariei față de Ucraina va rămâne neschimbată atâta timp cât Viktor Orban va rămâne prim-ministru.
Urmăriți-ne pe Telegram – t.me/bucpress
Urmăriți-ne pe Telegram