Uniunea Europeană nu știe ce să facă cu cerealele din Ucraina
Uniunea Europeană ar putea să continue restricțiile privind importul de produse agricole din Ucraina până la sfârșitul anului 2023. Acest lucru este susținut, în special, de comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, notează The Brussels, citată de pro groshi.
Se menționează că în spatiul comunității europene nu există o opinie unanimă, cu toate acestea, în opinia lui Wojciechowski, dacă restricțiile vor fi ridicate, Europa se va confrunta cu probleme serioase. “În țările de la frontieră există acum mai multe cereale ucrainene decât în Ucraina”, a adăugat comisarul european.
În cadrul întâlnirii miniștrilor agriculturii din UE, care a avut loc marți, 30 mai, Janusz Wojciechowski a propus prelungirea restricțiilor, cel puțin până la sfârșitul lunii octombrie curent. Cea mai bună opțiune, în opinia sa, ar fi până la sfârșitul anului. El a adăugat, de asemenea, că Comisia Europeană nu a anunțat încă nicio decizie. Potrivit comisarului european, el “a reușit să convingă toate statele că prelungirea restricțiilor este o decizie corectă”.
Care este poziția Ucrainei? Ministrul ucrainean al agriculturii, Mâkola Solski, a condamnat deja posibila decizie de continuare a restricțiilor privind importurile de produse agroalimentare din Ucraina. “Considerăm că menținerea restricțiilor este o acțiune greșită, suntem împotriva acestui lucru, ceea ce va fi în favoarea Moscovei”, a declarat ministrul ucrainean.
Ce se întâmplă cu importurile de cereale ucrainene? Rusia a obținut controlul total asupra porturilor maritime de la Marea Neagră la începutul invaziei pe scară largă. Ca urmare, Ucraina, care este unul dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume, a început să caute alte căi alternative pentru livrarea produselor agricole, în special prin teritoriile Poloniei și României. Cu toate acestea, o parte din cerealele ucrainene care erau destinate Uniunii Europene au rămas în țările vecine. Din acest motiv, prețurile cerealelor pe piața internă a UE au început să scadă rapid, ceea ce nu a fost pe placul unor fermieri. Prin urmare, unele țări au blocat unilateral importul cerealelor ucrainene, printre acestea: Polonia, Ungaria, Slovacia și Bulgaria.
Ulterior, Comisia Europeană a permis oficial blocarea vânzării grâului, porumbului și rapiței ucrainene pe teritoriul lor. Ca răspuns, Ucraina a deschis tranzitul de produse agricole către alte țări. În plus, Comisia Europeană a alocat 100 de milioane de euro ca ajutor pentru fermierii europeni afectați.
Agenția BucPress – www.bucpress.eu
Urmăriți-ne pe Telegram